Statistika nuda je, má však cenné akuální údaje

10. 9. 2024

Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik, upozorňuje na dramatický nástup duševních problémů mladistvých. U adolescentů a mladistvých nad  patnáct let se zvedají vážné psychiatrické diagnózy, včetně schizofrenie, o desítky procent. V Česku máme 157 (!) dětských psychiatrů a velký podíl z nich je v důchodovém věku.

Bylo zdrcující poslouchat na Nova live debatu na budoucího hejtmana Jihočeského kraje, kdy v závěru téměř všichni hrdě prohlašovali, že nebudou spolupracovat s KSČM, respektive s hnutím Stačilo! Velmi dobře MUDr. Kateřina Jirousová zůstala klidná a řekla, že my budeme spolupracovat se všemi, kteří budou pracovat pro občany kraje. Sama dodávám, že nebudou pracovat pro své ego a zviditelnění, nebudou pracovat pro „malé domů“ a kmotrovské vedení kraje. Víte, pane hejtmane a spol., jste vlivný funkcionář ODS, prosazoval vás i pan Tluchoř na sněmu ODS, dle sdělení sdělovacích prostředků. Ten, který se nějak ztratil z veřejného života, když se provalila kauza Podnikatelské družstevní záložny. Víte, nemusíte s námi spolupracovat, ale měli byste nás alespoň naslouchat a konat.

Nelze připomenout vše ( Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově počínaje, dobudováním Temelína, ze kterého jste chtěli udělat skanzen – V. Havel ,  boj s kůrovcem na Šumavě, ale to nešlo, byli jste v koalici s Bursíkem, bojem o stoprocentního akcionáře v Jihočeské nemocnici a.s. a tím je prozatím Jihočeský kraj atd.), tak pouze k tomu úvodu.

Vzpomeňte, když jsme vystupovali s tím, že na ZŠ musí být jednotné osnovy (metodiku nechte na učitelích). To byla podle vás a vašich koaličních partnerů hrůza. Taky jste chtěli, aby se rodiče stěhovali za prací, ale tím jste  vzhledem k nejednotným osnovám znevýhodňovali jejich  děti.

Vzpomeňte na to, když jsme vám připomínali směrná čísla . Zase podle vás hrůza. Jenže ono to chce plánovat  a dívat se dopředu na počty kapacit. Kolik budeme potřebovat lékařů, učitelů, řemeslníků různých oborů a specialitů. I tomu se měly přizpůsobit počty škol. Ty nové, zejména humanitní obory (levnější a méně náročné) překotně rostly jako houby po dešti. Nyní ústy ministra školství Beka říkáte, že budete navyšovat gymnaziální vzdělávání, kde jste zrušili třídy speciálního zaměření ( např. matematicko- fyzikální), ale zároveň říkáte, že chcete posílit polytechnické vzdělávání. Ale opět vzpomeňte, že i na Zastupitelstvu Jihočeského kraje jsme se bavili o Gaussově křivce, která stále platí. Zase směšné poznámky. Ano, vy jste se zasloužili svým viděním světa, že se neplánuje, že trh vše vyřeší i to, že je nedostatek dětských psychiatrů, pediatrů, obvodních lékařů, učitelů určitých aprobací, sociálních pracovníků , řemeslníků. A co jste udělali se speciálními školami? „Úžasná“ inkluze. Nikdo tuto škodnou ještě nevyhodnotil a neřekl, to byla  hloupost, vraťme se zpět. Prověřili jste si, jak se cítí děti z obou stran? Ani jedné to nevyhovuje. Na tu první nemá učitel dost času a ta druhá potřebuje méně učiva, delší čas na procvičení, pocit zažitého úspěchu třeba v těch dílnách, které jste zrušili.

Do toho přichází různé projekty a každý kantor si chce šáhnout na ty odměny, které nemá v tarifu, přestože učí jako Komenský. Ta nadtarifní složka, za kterou vy tak lobujete, je pro ty „poslušné“. A pak tu máme všechny politické neziskovky, které s LGBT+ boří to, co je v člověku zakořeněné, pojem rodiny. Záměrně a cílevědomě deformují historii národa. Tato neúcta a znevažování toho, co předchozí generace vybudovaly, jaké materiální hodnoty vytvořily a vy jste je šmahem za hubičku dali do rukou nadnárodního kapitálu a tuto generaci zadlužili tak, že na jednu čtyřčlennou rodinu připadá dluh 320 tisíc korun.

Naslouchejte nás alespoň nyní, protože výsledkem může být nejen rozpad státu, zánik národní kultury a zánik národa. Pak dlouho budeme čekat na národní obrození. Budeme hledat novodobého Mistra Jana Husa, Komenského, Havlíčka, Palackého, … Dnešní youtubeři, „sélebrity“ to asi nebudou.

Víte, my nekopeme příkopy, my nenazýváme spoluobčany, že jsou svině jako pan Otakar Foltýn, ředitel strategické komunikace vaší vlády, a jiní. My chceme naději. Naděje je víra v budoucnost, že naše děti budou žít v míru. Chceme jistotu. Jistota je to, že  člověk ctí a respektuje toho druhého.

Na závěr pro hejtmana, ministra a Asociaci krajů: začněte plánovat, utlumte nesmyslné obory, navyšte kapacitu potřebných oborů  a dejte lidem naději a jistotu.

Vítezslava .Baborová

Vítězslava Baborová