Udička s háčkem a naprostá absence realistické analýzy situace v Evropě. Kotrba k summitu NATO

12. 7. 2024

Mediální analytik a publicista Štěpán Kotrba v rozhovoru s neČT24 sdělil své hlavní postřehy z uplynulého summitu NATO ve Washingtonu. Podle experta v brzkém budoucnu ve válečných konfliktech rozhodne pokrok států ve vysokých technologiích. Promluvil i o zásahu rakety do dětské nemocnice v Kyjevě.

Na summitu NATO bylo Ukrajině opět přislíbeno členství v alianci bez konkrétních termínů. Nyní místo „otevřených dveří“ hlásí o podpoře „její cesty k ‚nezvratnému členství‘ v alianci a euroatlantických institucích. Jakou skutečnou hodnotu má tato proklamace?

Štěpán Kotrba: Cesta k ‚nezvratnému členství‘ v alianci vede přes vítězství nad Ruskem. Což jak jistě uznáte, je poněkud iluzorní cíl, ať už vítězstvím nazvete cokoliv. Je to udička obsahující rybářský háček. Smažená ryba na pánvi už si nestěžuje na oklamání při lovu. A neznám rybáře, který by měl výčitky.

Dá se říci, že se Ukrajina pomocí údajně ruského ostřelování dětské nemocnice v Kyjevě snaží vyjednat pro sebe další pomoc a vyprovokovat NATO k otevřenému konfliktu s Ruskem?

Ale jděte... Ti, kteří drží v ruce odpalovací tlačítko, nejsou útlocitní a vědí, že ve válce umírají všichni, i malé děti. Takže si na otevřený konflikt s Ruskem nechají zajít chuť. Politici budou kdákat, zbraně se budou přesouvat, pokladničky se budou vyprazdňovat, špióni se budou snažit, ale „velká“ válka z toho nebude. Útok byl veden primárně na kyjevské zbrojovky a cíle zasáhl. Zbytek jsou kolaterální škody protiraketové obrany zbrojovek postavených uprostřed města a propagandistická štěňátka (Vrtěti psem, 1997).

Biden slíbil Kyjevu pět systémů protivzdušné obrany a „několik desítek“ taktických systémů, Dánsko a Norsko vyšle F-16. Dokáže tato technika zásadně změnit postavení Ukrajiny na bojišti?

Jo. Postará se nudícím se Rusům o zábavu - kdo bude první, který je sestřelí. Už vyhlásili soutěž. Cena za trefu F-16 je milión rublů. Cena za Patriot také. Vy si fakt myslíte, že jakýkoliv systém, který je na zemi, je dnes před drony bezpečný?

Co považujete za nejpozoruhodnější závěr tohoto summitu?

Právě tu „neochvějnost“ v přesvědčení o „vítězství našich zbraní“ a „cestu k nezvratnému členství“ Ukrajiny. Něco mi to sakra připomíná... Je to naprostá absence realistické analýzy jak bojové, tak i ekonomické a politické situace v Evropě. Sklady střeliva se vyprazdňují, zbrojovky nemají jistotu zaplacení, a tak nepřešly na trojsměnný provoz, výkonnost ekonomik EU klesá úměrně s rostoucími cenami energií a snižující se konkurenceschopností produkce. Postupně nabývá na síle dedolarizace obchodu s ropou, plynem, obilím, hnojivy a dalšími komoditami. 24 dalších zemí se hlásí do BRICS+.

Role těžkých pěchotních zbraní ustupuje do pozadí v závislosti na tom, jak jednotlivé armády objevují kouzlo dronové války, hejn levných a prakticky nesetřelitelných motýlků a bombardování těžkými bombami s přesným naváděním na cíl. Nebude to dlouho trvat, a drony přestanou být ovládány operátory. Budou vybaveny kolektivní inteligencí hejna - autonomním chováním celého roje v prostoru bojiště, řízeném umělou inteligencí. Budou si samy vyhledávat cíle, taktiku útoku i obrany roje. Jako sršni. O vítězství bude rozhodovat rychlost 3D tiskáren, zásoby lithiových baterií, součástek mobilních telefonů a robotické montážní linky bezpilotních nosičů explozivního nákladu.

Vzhledem k počtu miliard dolarů doteď poskytnutých nenasytnému kyjevskému režimu na zastaralé těžké zbraně a velkorážné střelivo považuji konec války na podzim už za nerealistický. Vyčerpávání a „opotřebovávání“ bude pokračovat, Rusko má dostatečné ekonomické rezervy. Je vidět, že ekonomika Ukrajiny ještě snese větší zničení, větší zadlužení a větší drancování. Toto není válka o dobyté území, ale válka o zbídačení ekonomik.

Ukrajinská propaganda a mainstream nám celou dobu tvrdily, že v Buči vraždili a rabovali „zlí Rusové”. A teď najednou bývalý český žoldák u soudu tvrdí, že to dělali ukrajinští vojáci, navíc se svolením velení. Bylo to pro Vás překvapením?

Ne. Válka je krutá na obou stranách. Vždy byla a vždy bude. Stres z neustálé přítomnosti smrti se projevuje ztrátou lidskosti a uměřenosti. S morálkou vás každý pošle k čertu. Rabování rozbombardovaných či opuštěných domů považuji za přirozenou součást války, za přilepšení k žoldu. Vždy bylo a vždy bude. A navíc - ignoruji izolované výroky kohokoliv. Českého žoldáka o Buči, výroky „ředitelů nemocnic“ a Lékařů bez hranic o několik měsíců trvajícím hladomoru v Gaze, i zprávy „vyšetřovatelů“ o chemických útocích v Sýrii...

Štěpán Kotrba
neČT24