Volyně 13.7.1943 + článek z 24.7.2024

24. 7. 2024

Dne 13. července 1943 v ranních hodinách obsadily vsi Český Malín a sousední Ukrajinský Malín Banderovské oddíly. Veškeré obyvatelstvo Českého Malína bylo vyhnáno na ulice, kde byli odděleni starci, ženy a děti od mužů. Po skupinách pak byli lidé odváděni do Ukrajinského Malína, odkud se již ozývala střelba. Někteří mladí muži byli přinuceni hnát ze vsi uloupený dobytek a odvážet nakradený majetek. V Ukrajinském Malíně Banderovci zahnali všechny muže a část žen po skupinách do kostela, školy a jiných budov, které polili hořlavinou a podpálili. Všichni, kteří se snažili utéci nebo vyskočit z oken, byli pobiti ranami z automatů a jiných zbraní. Většina starců, žen a dětí byla odvedena po skupinách nazpět do Českého Malína, kde jim bylo od velících důstojníků řečeno, že budou propuštěni. Místo toho byli však nahnáni do stodol a upáleni.

Postupně zapalovali i další budovy v obci. Zachránilo se pouze několik osob, které nebyly přítomny v obci, nebo které byly nuceny hnát uloupený dobytek a vézt nakradený majetek. Vesnice hořela týden, nalezené pozůstatky lidí byly pochovány ve společném hrobě na hřbitově v Českém Malíně.

Zavražděno bylo z místních 104 mužů, 161 žen a 105 dětí do 14 let, dále 26 Poláků a 4 Češi, kteří v obci pobývali. Popelem lehlo 68 domů a 223 stodol.

https://t.me/SvetKolemNas

Píseň z Volyně:

(19) Facebook

KOSA NOSTRA zostra aneb NAŠE VĚC zostra ! Prostě Kosa zostra!:

Myšl Polska – Genocida trvá

Publikováno 24 července, 2024 | Autor: vlkp

Ten titulek  jsem  si nevymyslel  já.  Přišel s ním  polský  web  Myšl Polska.  A  uvedl  s ním  článek, který  věnoval  výročí  Volynského  masakru a jeho  konotacím do současnosti. To  výročí připadlo na  14.7. Velmi pozoruhodné  čtení. Které Kosa  nemohla  nechat  bez povšimnutí.

Originál  naleznete  pod  titulkem

Ludobójstwo wciąż trwa

podle překladaače

Genocida  trvá

Zločiny spáchané Ukrajinci z Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN-B) a Ukrajinské povstalecké armády (UPA) na polském obyvatelstvu žijícím na východních, předválečných územích Druhé polské republiky v letech 1939 až 1947 byly genocida.

Nikdo v Polsku by o tom neměl pochybovat. Ať navždy mlčí všichni, kdo se v této věci snaží překrucovat dějiny, snaží se zmást, předefinovat pojmy a sledovat politickou korektnost.

Definice genocidy, kterou vytvořil polský právník židovského původu Rafał Lemkin, přímo říká: „Genocidou je zločin proti lidskosti, který spočívá v úmyslném zničení celé etnické, náboženské, rasové nebo sociální skupiny nebo její části… „Zabíjení nevinných lidí jen proto, že byli Poláci, bylo pokusem o záměrné zničení celé národní skupiny. Byla to genocida! Celý dnešní problém je ale v tom, že genocida ještě neskončila. Pořád to pokračuje. Pokračuje, protože pachatelé stále zakrývají stopy a zůstávají nepotrestáni.

Proces genocidy je rozdělen do tří fází. První je plánování genocidy. Druhou fází je její realizace. Třetí zakrývá stopy. Třetí fáze však začíná během druhé fáze a trvá nejdéle. Zakrývání stop genocidy může trvat roky, protože pachatelé mohou udělat vše pro to, aby pravda o zločinech, způsobech zabíjení a nakonec ani o počtu obětí nikdy nespatřila světlo světa. Mazání stop ukrajinské genocidy na Polácích trvá dodnes a vše nasvědčuje tomu, že jen tak neskončí. Ukrajinci udělali vše pro to, aby masakr Poláků, ke kterému došlo před více než 80 lety, nebyl nazýván genocidou. Ne tomu dost. Současné ukrajinské úřady chrání  původce, hlavní iniciátory, podněcovatele a vykonavatele před odpovědností a povýšily je na piedestal dějin jako své národní hrdiny. A co je nejsmutnější a nejvíce šokující, stalo se to s plným souhlasem a bez sebemenšího odporu ze strany polských úřadů.

Co se musí stát, aby pravda zvítězila? Aby se Poláci dozvěděli pravdu o brutalitě, počtu obětí a místě jejich pohřbu? Co se musí stát, aby zazněl výkřik památky obětí z bezejmenných a neznámých hrobů? Musí přijít jiné časy? Musí přijít jiní vládci? Sami Ukrajinci se musí změnit?

Zesnulý prezident Ukrajiny – původem z Volyně – Leonid Kravčuk jednou řekl: „Neskrýváme se a nemlčíme. Během druhé světové války zabili ukrajinští šovinisté ve východním pohraničí Polska před zářím asi půl milionu Poláků. Ještě několik let po válce polské vesnice hořely a lidé umírali. „Ukrajinský šovinismus je vřed na zdravém těle ukrajinského národa, je to výčitka našeho svědomí vůči polskému národu.“

Co z jeho slov zůstalo dnes? Pamatuje si vůbec někdo na Ukrajině tato slova? Nikdo si bohužel nic nepamatuje a pamatovat nechce. Dnes však můžete vidět náměstí, ulice a školy pojmenované po zločincích. Můžete vidět Ukrajinu ponořenou do šílenství křísit a vyvyšovat banderovské popravčí Poláků. Můžete vidět Ukrajince pochodovat s pochodněmi ulicemi ukrajinských měst a hrdě vystavovat nejen portréty Bandery a dalších degenerátů, ale také – hrůza hrůz – nacistickou symboliku.

Současná válka na naší východní hranici na ukrajinské mentalitě nic nezmění. Nedělejme si iluze. Nepřesvědčujme se, že to bude jinak. Nebudou žádní noví ukrajinští hrdinové. Lidé umírající  ruskými kulkami se nestanou novými autoritami a vzory. Rádi bychom, aby to tak bylo, ale nebude, protože banderismus vstoupil hluboko do národního povědomí Ukrajinců. Stal se pevně zakotveným v myslích lidí. Ani si neuvědomujeme, jak moc je mysl mladých Ukrajinců otrávená neobanderovskou ideologií a jak těžké bude detoxikovat jejich duši.

Takže co můžeme dělat? Co by měla polská společnost dělat? Nechť slova pronesl – nebojím se použít tuto frázi – velký Polák, bohužel zesnulý kaplan pohraničních obcí  Tadeusz Isakowicz-Zaleski , kterého jsem měl možnost osobně poznat. Nechť jsou jeho slova z roku 2016, pronesená v Gazetě Krakowska, ale i na mnoha dalších místech a u příležitosti mnoha dalších významných ceremonií připomínajících genocidu, naší cestou, kterou by dnes měl jít každý Polák:

„Je čas skoncovat s falešnou představou, že dobré polsko-ukrajinské vztahy lze budovat mlčením. Pro dobro těchto vztahů je třeba nejprve říci pravdu a zadruhé zorganizovat řádný pohřeb obětí zločinu. Nejbolestivější pro jejich rodiny je skutečnost, že tyto hroby neexistují. Za třetí, polsko-ukrajinské vztahy by se měly budovat tak, aby nedocházelo ke glorifikaci zločinců jako národních hrdinů (…) Nejde o vnucování, ale o nebát se říkat pravdu. Pokud má ukrajinská strana jiný názor, měli bychom si alespoň my, Poláci, připomenout, co se stalo ve východním pohraničí, a požadovat slušný pohřeb pro naše krajany, kteří tam často umírali jako mučedníci.

Je čas ukončit faleš a pokrytectví. Vezměme věci do vlastních rukou. Jako společnost. Pokud to vládci naší vlasti nechtějí udělat, měli bychom to udělat my. Nebojme se světu připomenout naši národní tragédii. Nebojme se říci nic netušícím Polákům o tragédii našich krajanů a o tom, kdo zavinil jejich smrt. Kdo byl a je vinen. Nebojme se mluvit o barbarství a pekle, které postihlo polské ženy a děti. Nebojme se mluvit o odvaze těch, kteří se hrdinně bránili sekerám a vidlem svých katů. Nebojme se nahlas říci, jak se polští politici dopouštějí obrovského hříchu opomenutí a jak neplní své povinnosti vůči národu. Nebojme se konečně říci celou pravdu o smrti statisíců lidí. Nastal její čas. Je čas konečně ukončit genocidu!

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tolik  článek z Myšly  Polské. Mnoho  toho ke komentování není.  Snad  jen to, že  historie  je prostě  děvka, kterou  si  momentální mocní  vždycky  znásilní,  jak oni potřebují!  Dnešní  Tuskova  vláda  je na  tom úplně  stejně  jako  Fiala  a jeho Obludárium. V zájmu  současného protiruského běsnění  přepisují obě  dějiny. Zatímco  my  každý  květen oslavujeme  vlasovce,  v Polsku se každý  červenec , ale  vlastně pořád a  důsledně,  v zájmu  dobrých  vztahů s DEMOKRATICKOU  Ukrajinou  mlčí o Volynském  masakru!  Protože  přece  ukrajinským herojům  nebudeme předhazovat jejich temnou minulost. A  zapomeneme,  že  za své posvátné hrdiny  si  sami ustanovili  masové  vrahy  z  Volně!

Udaje  o počtu  na  Volyni zavražděných  Poláků  variují  od  40 000 a  až  do  150 000.  Nemám ambici  zkoumat  čísla  a jejich pravost. Ale  at  je  blíže  pravdě  dolní  či  horní  hranice, jde  o  zkrátka  o neodpustitelnou genocidu.  Neodpustitelnou, je  klíčové slovo.  Dnešní , liberálně demokratické    Tuskovo Polsko  o tom ale nechce  nic  vědět!!!  Nějaký Bandera, Suchčevič a ostatní  vrazi?  No a  co  jako, každý  má  nějakou  tu černou ovci v  rodině , ne?

Když takhle  reagují Poláci, žádný  div,  že  zastupující  ukrajinský protektor v  Praze  , při jednání s  ukrajinskou vládou  ani nevzdychl po asi  čtyřech stovkách zavražděných  volynských  Češích… Božičku taková  prkotina  by nám měla  narušit  skvělé  vztahy  s Kyjevem???? Ale jinak  je  on na dodržování lidských práv  jako pes!

Historie  je prostě  děvka  znásilnovaná  mocnými  dle libosti. V Polsku dnešních  dnů  dvakrát. Poláci  jsou historicky konfrontováni  ještě  s jednám masakrem  -Katynským.  Kde podle  dostupných informací  mělo  být  Stalinovými katany povražděno  22 000  polských důstojníků. Hrůza  hrůz, dodávám já. Bestiální zločin.

Nesnažím se jej  ani omluvit  ani relativozovat. Ale mohu se divit.  Například  tomu,  že  Katynský  masakr, na  rozdíl od  toho Volynského  nebyl a nebude Rusku NIKDY PROMINUT  ze  strany Poláků. Ačkoliv  jeho oběti představovaly  zlomek  toho  Volynského.   A přes  to,  že  při osvobozování Poslka  od  nacistů  padl  cirka  milion  Rudoarmějců.   Takže  Stalin nakonec  svou  bestialitu  vykoupil  mořem ruské  krve a  miriádami  ruských  životů.  Ale  přesto Katyn, na  rozdíl od  Volyně,  nikdy nebude  zapomenuta.

Nechápu a nerozumím  takové gumovitosti zásad, principů a  lidské  duše. A  rovnou  říkám  že  s těmi, co jsou něčeho takového schopni,  nechci mít nic  společného.

Proto  jsem tenhle polský  text musel  dnes  pustit, i když je k výročí o  dva  týdny opožděn.

Autor: 
Jana Katarína Benkö, Myšl Polska
Zdroj: 
FB