Zamyšlení nejen na neděli (CVXIII.)

9. 9. 2023

V poslední době se někteří ústavní činitelé vrací k Prohlášení Charty 77. Tak jsem se také k prohlášení vrátil, zejména proto, že si běžný občan text prohlášení v 70. a 80. letech nemohl přečíst, protože nejen, že nikde nebyl publikován, ale nebyl znám ani uvnitř organizací Národní fronty, včetně KSČ. Celý text přikládám v komentáři s vědomím toho, že jsem pochopil, proč jsou mnozí chartisté v opozici proti současnému establishmentu.

Co je z uvedeného textu inspirativní pro naši komunitu na fb, pod názvem MY, LIDÉ?

"Občané mají právo a náš stát povinnost se řídit zákony a pakty, které jménem naší republiky byly podepsány (konkrétní příklad uvádím v zamyšlení CVXI.). Statisícům občanů je odpírána „svoboda od strachu“, protože jsou nuceni žít v trvalém nebezpečí, že projeví-li své názory, ztratí pracovní a jiné možnosti.

CHARTA 77 je volné, neformální sdružení a otevřené společenství lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje jednotlivě i společně se zasazovat o respektování občanských a lidských práv v naší zemi.

CHARTA 77 vyrůstá ze zázemí solidarity a přátelství lidí, kteří sdílejí starost o osud ideálů, s nimiž spojili a spojují svůj život a práci.

CHARTA 77 není organizací, nemá stanovy, stálé orgány a organizačně podmíněné členství. Patří k ní každý, kdo souhlasí s její myšlenkou, účastní se její práce a podporuje ji. Věříme, že CHARTA 77 přispěje k tomu, aby v Československu všichni občané pracovali a žili jako svobodní lidé."