PCP se podílí na unikátním politickém vývoji

19. 5. 2017

Rozhovor Haló novin s generálním tajemníkem PCP Jerónimem de Sousou, který navštívil na pozvání ÚV KSČM Českou republiku. Zúčastnil se Vratimovského semináře, kde také přednesl projev. Haló noviny požádaly de Sousu o podrobnosti k současnému vývoji v Portugalsku.

Jaké je postavení PCP v portugalském politickém životě? Řada agentur informuje o svého druhu unikátním vývoji...

Jaká je situace? Především si musíme uvědomit, že Trojka (Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise) podnikly faktickou agresi proti Portugalsku. Vnucovaly takový plán ekonomické nápravy, který zbídačoval lidi. Plán prosadila minulá pravicová vláda sociální demokracie (portugalská sociální demokracie je považována za pravicovou stranu - pozn. red.). Byla to pravicová vláda, která na přání Trojky zahájila největší antisociální ofenzivu od revoluce.

Zvýšila daně, snížila platy a penze, rozsáhle privatizovala. Prováděla prostě politiku spálené země. Znamenalo to její izolaci, projevila se ve volbách v roce 2015. Sice volby vyhrála v koalici s Lidovou stranou (38,6 %), ale neměla žádného dalšího partnera. Takže vládnout nemohla. Sice to za podpory tehdejšího prezidenta Anibala Cavaca Silvy zkusila, ale nemohla uspět. Naopak Socialistická strana, která získala 32,3 %, šanci spolupracovat měla a využila ji. Pro mnohé nečekaně, ale účinně.

V naší zemi došlo ke skutečně k unikátnímu vývoji. Možná víte, že v portugalském parlamentním systému vláda nemá povinnost získat výslovnou důvěru parlamentu. Na počátku funkčního období musí však předstoupit před poslance a představit svůj program. Pokud většina poslanců v diskusi program odmítne, vláda odstoupí. Socialistická strana předstoupila před parlament s vládou složenou ze svých členů a nestraníků. Předtím se však obrátila na Levý blok (10,2 %) a Koalici demokratické jednoty - PCP a Zelených (8,3 %) a získala jejich souhlas s parlamentní spoluprací. Zpočátku to vyvolalo mediální bouři, ač nejde o koalici, ale o společný postoj v konkrétních otázkách. Hlavně se shodujeme v tom, že co bylo lidu ukradeno, musí mu být vráceno, a to v daních, platech i penzích.

Socialisté však chtějí zachovat proevropskou politiku, pravicové zásady ekonomické politiky i pracovní zákonodárství. Takže náš boj pokračuje v nových podmínkách. Organizovali jsme letos v desítkách měst oslavy portugalské revoluce (25. dubna) a 1. máje, spolu s odborovou centrálou CGTP-IN uspořádáme 3. června Národní den boje. Stojí za to bojovat, zvýšení platů za předkrizovou úroveň se už v některých oborech podařilo, také privatizační projekty jsou více posuzovány s ohledem na národní zájmy. Nicméně vláda má stále ohled k závazkům vůči Trojce. Tady bude muset dojít k vyjasnění.

Podle statistik se letos poprvé po osmi letech snížila nezaměstnanost těsně pod 10 %. Znamená to, že se daří překonávat hlubokou ekonomickou krizi, nebo jde opět jen o naději?

Je to jistě zajímavý údaj, ale problémy vyřešeny nejsou. Strukturální nezaměstnanost zůstává. Každý rok se snižuje s počátkem turistické sezóny. Přibývá sezonních pracovních míst, na nichž je závislá značná část populace. Tak tomu nejspíš bude i letos, protože ekonomický rozvoj nezrychluje. Velmi vysoká zůstává nezaměstnanost mezi mladými lidmi do 24 let, činí 23,3 %. Bylo už hůř, vloni tento údaj přesahoval 30 % (31,1), ale stále jde o alarmující údaj. Portugalsko navíc i letos zaplatí osm miliard dolarů jako splátky na úvěry od Trojky. Dodejme, že Portugalsko nerozhoduje o měně, jako člen eurozóny doplácí na rozhodnutí činěná v cizině.

Je potřebné odtrhnout se od eura, Portugalsku nepřineslo nic dobrého. Skutečný ekonomický impuls by také přineslo znárodnění rozhodujících bank a průmyslových odvětví. Pokračujeme proto v tlaku na vládu, aby se odhodlala ke skutečnému respektování práv obyvatel. Což znamená třeba nové jednání o podmínkách splátky dluhů, Portugalsko uhradilo už víc než polovinu těchto závazků, je na čase znovu je posoudit a alespoň trochu ulehčit obyvatelstvu.

Je v této souvislosti možné uvažovat o reformě EU?

EU není reformovatelná. Třicet let po vstupu do EU a téměř dvou desetiletích od zavedení eura je nutné jasně konstatovat, že přidružení Portugalska do procesu kapitalistické integrace bylo pro naši zemi hluboce negativní. Proces mířil a míří k nastolení bezpodmínečné nadvlády monopolního kapitalismu, ovládnutí evropských států. Tyto trendy se ještě posilují zásahy Trojky. Evropská komise vydává nové a nové směrnice, které dále omezují práva států a jejich zvolených orgánů. Dochází ke stále větším rozporům i mezi jednotlivými monopolistickými skupinami, jak dokládá vývoj ve Velké Británii. Jsme i svědky nástupu extrémní pravice, která je také důsledkem byrokratických protilidových metod EU. My hájíme Evropu spolupráce, porozumění, míru. Každý národ má právo na svou svrchovanost.

Autor: 
(pe)
Zdroj: 
halonoviny.pdf