J. Minář: Potřeba jednoznačného stanoviska

12. 6. 2017

V současné době prožívá světový kapitalismus krizi, vyplývající zákonitě z jeho vnitřních rozporů. To se projevuje ve vnitřní a zahraniční politice zvláště západní Evropy a USA. Války, vyvolané Západem v prvních desetiletích 21. století v některých částech světa a zvyšující se tlak na Rusko hrozí přerůst ve světovou válečnou katastrofu. Evropa je plánovitě rozkládána úmyslně vyvolanou hromadnou migrací.

Evropská unie je v hluboké krizi. Její rozpad si přeje značná část Evropanů a hrozí se jí vládnoucí velký kapitál a jeho političtí sluhové. V České republice podle výzkumu veřejného mínění 85 procent občanů zásadně odmítá cizí, zvláště islámskou imigraci, a asi polovina Evropskou unii, která se za 60 let svého trvání zdiskreditovala omezováním suverenity zvláště menších evropských národů a států. Stále více ovládá hospodářství a politiku Evropy Německo. Po zkušenostech ze dvou světových válek nechceme německou Evropu!

Jak se v současné napjaté době zachová politická levice, která má hájit zájmy pracující většiny národů? V západní Evropě se levicové strany snaží vyhovět vládnoucím politickým silám a přibližují se bezzásadové sociální demokracii, uzavírající vládní koalice s pravicovými velkoburžoazními stranami. Touto politikou se levicové strany ve volbách propadají, jak ukázaly i poslední volby v Holandsku.

Naše noviny se o některých otázkách vyjadřují nejednoznačně. Kupodivu většina tiskovin, ovládaných  zájmy zahraničního velkokapitálu, přištěkává  štěkotu na nového prezidenta USA Trumpa, který vyhrál volby díky odmítnutí projevů globalizace, konkrétně vývozu pracovních míst do zahraničí, a realističtějším názorům na Rusko. Vojensko-průmyslový komplex USA podporoval krvavou válečnici Hillary a byl velmi zklamán její prohrou. Proč bychom se k nim měli přidávat? Známý americký politolog Paul Craig Roberts napsal, že »každý hlas pro Clintonovou nás přibližuje  ke konci života na Zemi«.

Velmi závažnou otázkou je zřejmě řízená imigrace z islámských zemí, jíž Evropská unie neumí či spíše nechce zabránit. Nepostaví-li se levice v souladu s jednoznačným názorem občanů proti agresi cizích vetřelců – ekonomických parazitů a islámských teroristů, podporovaných tajně USA a Saúdskou Arábií, ztratí důvěru voličů.  Tento názor byl vysloven i na programové konferenci KSČM, kde byla migrace nazvána strategickým rozbitím Evropy.

Neméně závažný je jasný postoj k Evropské unii. Jde jednoznačně o globálně imperiální integraci, jejímž úkolem je postupně plnit představy nejbohatšího světového kapitálu o »Novém světovém řádu« – o zničení evropských států a národů a později o vyhubení většiny lidstva a novodobém otrokářství. Naprosto nereálná a nesmyslná je představa, že 52 levicových poslanců (frakce GUE/NGL) v 751členném Evropském parlamentu tuto organizaci zevnitř změní na něco socialistického. Jen dodávají zdání demokracie tomuto zcela nedemokratickému útvaru.

Ač je tato skutečnost zcela zřejmá, autoři některých článků hájí EU a tzv. euroskeptiky kritizují. Vlastenectví je neoddělitelné od snahy o sociální spravedlnost, jak o tom svědčí prohlášení Zjuganova: »Naším programem je vlastenectví a socialismus«, i sám název vítězné Velké vlastenecké války.

Jen na okraj, je skutečností, že Marine Le Penová jako jediný západoevropský politik navštívila Rusko, jednala s Putinem a plně schvaluje návrat Krymu do Ruska v roce 2014. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že není populistka, ale realistka a odpůrkyně globalizace. V levicovém tisku se vyskytující články o podpoře migrace jako levicové solidaritě sympatizanty jen odpuzují.

Hlavními tématy levice do nadcházejících voleb by mělo být ve vnitřní politice kromě palčivých sociálních otázek – nezaměstnanosti, bezdomovectví, mezd nekryjících základní potřeby – progresivní zdanění zbohatlíků a církevních restitucí, v zahraniční politice též odmítnutí NATO, migrace a jakýchkoliv jednání se sudetoněmeckými revanšisty a odsouzení vlastizrádců – kolaborantů se sudeťáky, v čele se Sobotkou, Hermanem, Bělobrádkem a dalšími. Jen zásadové stanovisko k těmto závažným otázkám může zvýšit důvěru voličů a ovlivnit tím naši budoucnost.

Autor: 
Jan MINÁŘ, předseda Slovanského výboru ČR
Zdroj: 
halonoviny.pdf (Naše pravda)