KSČM představila volební program a lídry

30. 6. 2017

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip představil 14 lídrů kandidátek, kteří povedou komunisty do podzimních sněmovních voleb v krajích a také 14 volebních priorit strany. Všichni jsou současnými poslanci, pracují také v komunální či regionální politice.

Volební program vytvořila KSČM ve třech variantách. Podrobná varianta s mnohými detaily základních priorit míří nejen do vlastních řad, ale i k novinářům. »Obsahuje vždy nejen problém, ale je v něm také naznačen návrh na řešení. Protože lidé volební programy často nečtou, pro veřejnost jsme připravili jakýsi volební manifest, který zahrnuje oněch 14 priorit, s nimiž jdou komunisté do sněmovních voleb,« sdělil novinářům Filip. Kromě toho ještě existuje varianta číslo tři, kdy každé ze 14 priorit vévodí u jednotlivých materiálů pro občany konkrétní heslo, aby věděli, co KSČM zamýšlí.

Důstojný život za důstojné peníze

Za jednu ze svých volebních priorit KSČM považuje zvýšení minimální mzdy na 50 procent průměrné mzdy, která se dnes pohybuje kolem 29 tisíc. Vedoucí kandidátky Ústeckého kraje a stínová ministryně práce a sociálních věcí Hana Aulická Jírovcová uvedla, že KSČM dlouhodobě vnímá velice nízkou mzdu v ČR a snaží se tento trend narovnat. »Budeme dělat všechno pro to, aby minimální mzda byla na důstojné výši,« slíbila. »Dnes je příjmová hranice chudoby zhruba 11 tisíc pro jednoho občana, a když si uvědomíme, že minimální mzda 11 tisíc Kč je v podstatě hrubá mzda, tak to znamená, že dotyčný zaměstnanec dostane čistou částku ještě hluboko pod příjmovou hranicí chudoby,« vysvětlila. KSČM si také klade za cíl přiblížit se úrovni evropské patnáctky. Při srovnání příjmů je ČR neustále na dolní hranici v rámci zemí E15, ovšem v nákladech na bydlení, služby nebo potraviny se může srovnávat velice dobře, uvedla poslankyně. »Náš záměr je dostat se na úroveň zemí E15 tak, aby naši zaměstnanci opravdu měli důstojný život za důstojné peníze,« dodala Aulická Jírovcová.

Ne nehoráznému daru církvím

Dalšími volebními prioritami KSČM je podpora obecní a družstevní výstavby a nízkonákladového bydlení, pravidelná valorizace důchodů a zavedení jedné státní zdravotní pojišťovny. Mezi volebními prioritami nemůže chybět problematika školství, komunisté se chtějí zasadit o kvalitní vzdělání dostupné podle schopností a potřeb pracovního trhu a také o vyšší sociální a prospěchová stipendia. V oblasti potravinářství chtějí obnovit normy pro výrobu potravin a posílit naši soběstačnost. Kultura a sport musejí být podle KSČM dostupné všem a rovněž voda, nerostné suroviny i výnosy z nich musí patřit všem. KSČM požaduje inventuru prodeje státního majetku a nepromlčitelnost privatizačních podvodů, funkční bezpečnostní sbory a ukončení zahraničních misí v cizím zájmu. Nadále odmítá vnucované kvóty na přerozdělování běženců.

»Ne nehoráznému daru církvím, lživě nazývanému restituce,« uvádí další volební priorita KSČM. Vedoucí kandidátky ve Zlínském kraji Vladimír Koníček Haló novinám připomněl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se situací, kdy církve žádají po krajích a obcích vydání majetku, za který dostávají finanční náhradu, bude vláda zabývat. »Bohužel je to jeden z dalších slibů pana premiéra, který zůstává nesplněný,« uvedl Koníček. Vláda by podle něj měla zveřejnit přehled majetku, který byl v okamžiku schválení zákona o vyrovnání s církvemi v majetku obcí a krajů a o jehož nabytí církve žádají. »A s církvemi jednat o snížení finančních náhrad, protože nejde dostat jak finanční náhradu, tak samotný majetek,« dodal.

»Je to nehorázný dar. Církevní restituce nejsou restitucemi,« řekl před novináři Filip. Šest církví vzniklo až po roce 1989, přesto jsou do zákona zahrnuty a dostanou od státu peníze. »Pokud tento dar budou církve pobírat ještě v příštích 26 letech, musí to být zdaněno jako každý jiný dar,« zdůraznil Filip. Potřebný návrh podal nejen Vladimír Koníček, ale i Zastupitelstvo Jihočeského kraje. Vládní koalice včetně ČSSD je ignorovala. Filip na konkrétních příkladech uvedl, jak církve daný zákon zneužívají.

Obecné referendum v Ústavě chybí

Komunisté se chtějí zasadit také o zákon o obecném referendu. Předlohu ve sněmovně opakovaně, a to sedmkrát, předkládali. Jen jednou obecné referendum postoupilo ze sněmovny do Senátu, byl to však návrh vládní v roce 2006, ale Senát ho nepřijal. »Je to naším trvalým požadavkem. V každém volebním období tento návrh předkládáme nejméně jednou,« sdělil předseda ÚV KSČM. Druhou nenaplněnou věcí z Ústavy je zákon o styku obou komor parlamentu, který ve sněmově sice leží, ale nedostal se mezi priority vlády, přestože to měla ve svém prohlášení.

»Ústava ČR platí 25 let, a je nejvyšší čas, abychom posoudili, jak jednotlivé ústavní instituty za čtvrtstoletí fungovaly, jakým způsobem bychom s nimi mohli dál nakládat, zda je třeba nějakou část upravit apod.,« řekl Filip s tím, že KSČM není pro to, aby se Ústava měnila kvůli nějaké konkrétní osobě, je třeba posuzovat fungování ústavních institucí podle toho, jak je Ústava předpokládá. »Návrhy, které tu byly předloženy např. na omezení pravomocí prezidenta republiky, nebo naopak na zvýšení pravomocí toho nebo onoho orgánu, odmítáme. Pro nás je podstatné fungování ústavních institucí, nikoli to, zda tam sedí ten nebo onen člověk,« uvedl Filip.

KSČM trvá na progresivním zdanění

KSČM je pro diferenciaci daní u fyzických a právnických osob, řekl novinářům Filip. Komunisté jdou do voleb opět s požadavkem progresivního zdanění příjmů a kapitálu velkých korporací a omezení odlivu peněz do daňových rájů. Daně mají být podle předsedy komunistů diferenciované. To je i případ změny DPH u základních potravin, jejíž snížení na 10 procent avizoval šéf ANO a exministr financí Andrej Babiš. »Že by konečně na to přišli? My jsme navrhovali, aby to bylo pět procent,« reagoval Filip na dotaz novinářů. »My jsme pro diferenciaci daní jak u fyzických, tak u právnických osob. Není možné, aby ti, kteří mají příjmy na úrovni minimální mzdy, měli stejnou daňovou úroveň jako ti, kteří mají 80 tisíc, 100 tisíc nebo milion korun měsíčně,« uvedl Filip. Stejně tak podle něj není možné, aby nadnárodní korporace měla stejnou daň jako má malá rodinná společnost s ručením omezeným nebo malá akciová společnost. »To je nelogické, její výkon je jiný a její potřeba na státní aparát je také jiná,« konstatoval.

Odmítáme žít ve strachu o budoucnost

V oblasti veřejných služeb se KSČM podle programu soustředí na zvyšování důchodů a garanci zvyšování příspěvků státu na státní pojištěnce v případě odvodů na zdravotnické služby. Strana plánuje zamezit nárůstu privátních sociálních služeb na úkor veřejných organizací. V programu má KSČM také vznik jedné státní zdravotní pojišťovny, navyšování platů ve školství, zřizování jeslí či poskytování sociálních a prospěchových stipendií. Počítá také se zavedením náhradního výživného a veřejnou dopravou zdarma pro žáky mladší 15 let a seniory nad 65 let.

»Odmítáme žít ve strachu o budoucnost našich dětí, ve světě plném společenské nespravedlnosti, pokrytectví a války. Politický systém, který nenaplňuje oprávněné potřeby a očekávání lidí, nemá v moderním světě své místo. Důvěra v takovou politiku právem klesá ke dnu,« uvádí v záhlaví sedmistránkový volební program KSČM pro volební období 2017 až 2021. Konstatuje se v něm, že většina lidí si dnes přeje změnu. »Je načase konečně se vypořádat s privatizačními zlodějnami, ke kterým ještě nyní přibyla nespravedlnost ve formě církevních restitucí. Zákony musí odrážet zájem slušného a poctivého člověka, ne účelové výhody pro neoprávněně privilegované. Naším strategickým cílem je socialismus,« uvádí v preambuli volební program KSČM.

Video: 
Autor: 
(ku, jad)
Zdroj: 
ihalo.cz (včetně foto)