J. Dolejš: Jedině programově důsledná solidární levice opřená o lidi se může postavit oligarchizaci

10. 7. 2017

Rozhovor s místopředsedou ÚV KSČM Jiřím Dolejšem. »Snahy natlačit levici do omezené nacionálně konzervativní polohy, ustupující volání po silném vůdci, z ní jen dělají nechtěnou přisluhovačku té reakčnější části dnešního kapitálu«.

O volebním programu KSČM jsme spolu již hovořili na jaře. Tehdy byl ve stavu přípravy. Červnové zasedání ÚV KSČM schválilo jeho definitivní znění. To se již nebude měnit?

Oproti návrhu textu předloženému v březnu se myšlenkový obsah vzešlý z diskuse v odborném zázemí strany a ze stranických nominačních konferencí v hlavních rysech už neměnil.

Programová nabídka pro nadcházející období 2017 až 2021 byla před definitivním schválením opakovaně projednána programovou komisí, stínovou vládou i Výkonným výborem ÚV KSČM. Nejsou to populistické výkřiky, iluze či šidítka, jak tvrdí konkurence.

Program vychází z naší vlastní analýzy situace. Samozřejmě je možné tento přístup doplňovat a také byl program schválen jako otevřený pro další případné zajímavé náměty od občanů, kteří se na nás obrátí během kampaně. Ale základ je stabilní.

V čem konkrétně se tedy výsledek liší od tehdejší varianty?

Duben a květen byl využit především na jazykovou redakci programového textu, na ujasnění priorit pro potřeby propagandistických materiálů. Schválené heslo odráží priority mír, spravedlnost a bezpečí. V časech, kdy dočasná hospodářská konjunktura slouží jako fíkový list přípravy ofenzivy kapitálu na sociální jistoty, nelze couvat od programových základů.

Pokud dojde k otevřené oligarchizaci země, populistické manévrování brzy skončí s dechem. A jedině programově důsledná solidární levice opřená o lidi se tomu může postavit. Snahy natlačit levici do omezené nacionálně konzervativní polohy, ustupující volání po silném vůdci, z ní jen dělají nechtěnou přisluhovačku té reakčnější části dnešního kapitálu. V přípravě voleb se pozornost, zejména kolektivních orgánů, upírala na účinnost komunikace s veřejností, v strategických východiscích však musíme zůstávat konzistentní s ověřeným poznáním celého hnutí.

Hovořilo se i o tom, že kromě široké varianty programu bude jeho stručná verze. Je, nebo není?

Samozřejmě je. Kromě obsáhlejšího programu byl vytvořen v podobě volebního manifestu stručný programový výběr pro ty zájemce, kteří se nechtějí pustit do studia dlouhého textu. A pro potřeby skládaček a volebních novin, rozdávaných občanům, vzniklo pouhých čtrnáct heslovitých bodů, které o programových prioritách informují na malé a přehledné ploše. Letáková hesla samozřejmě nejsou program, ale to už je věcí každého z nás, program vysvětlovat a společně obhajovat.

Co tedy nyní ve svém programu akcentujete?

Trvalým jádrem našeho střednědobého programu jsou pochopitelně sociální otázky a jejich skutečně důsledné řešení. Problém příjmové chudoby a spravedlivé odměny na evropské úrovni, kvalita fungování veřejných služeb (zdravotnictví, sociálních služeb, vzdělávacího a penzijního systému). Zásadní zvýšení sociální spravedlnosti pochopitelně musíme opřít o prosperující ekonomiku. Zhodnocení práce českých lidí se neobejde bez strategické role státu, jeho koncepčních investičních aktivit, kontroly strategických zdrojů a snížení nadměrné závislosti na zahraničním velkokapitálu. Tomu může pomoci i vznik státní komerční banky nabízející financování zejména projektů s českou přidanou hodnotou.

A v čem se hlavně lišíte od ostatních politických stran?

Po pádu vlády Petra Nečase se česká pravice přeskupila, aby udržela své pozice. Její páteř nyní tvoří hnutí ANO, jehož kampaň stojí především na svém majiteli, který se kromě objíždění republiky a focení se zvířátky a s dětmi uvedl především svou marketingově cílenou knihou O čem sním, když náhodou spím.

Priority pravice se zjevně nezměnily, hlavní jsou pro ni nadále zájmy kapitálu, omezování sociálního  státu a přenášení odpovědnosti na občana. Ukazují to asociální úvahy o penzijním či zdravotním systému, o snížení solidarity a další privatizaci. ODS se se svým programem Pro silné Česko v těchto parametrech od plánů majitele ANO neliší.

V ČSSD po odstoupení Bohuslava Sobotky z funkce předsedy strany se role volebního lídra ujal Lubomír Zaorálek. Slibuje zdvojnásobit preference nastolením témat blízkých levicovému voliči. Tato strana se ale dlouhodobě vyhýbá systémovému řešení problémů. V ČSSD se nyní vzhlížejí v britském vůdci labouristů Corbynovi, když ale s něčím podobným přišla KSČM, pro sociální demokraty jako by to neexistovalo. Odvaha dotahovat levicová řešení dál a hlouběji je tedy hlavně naše šance i odpovědnost.

Zeptám se na některé konkrétní body. V programu by se měla – to přece patří do sloganu komunistů – objevit slova: Každý musí mít právo na práci. Ale jak tento úkol zabezpečit?

Aktuálně je nezaměstnanost poměrně nízká. Proto je důležitější boj s důsledky dlouhodobého mzdového dumpingu. Základem zaměstnanosti je ekonomický rozvoj, který by obstál v konkurenci. Vyžaduje to vedle výše zmíněné aktivní role státu také vztah ke vzdělání a inovacím, ale i péči o družstevní sektor, municipální a sociální podnikání, spoluúčast zaměstnanců. A pochopitelně regulaci trhu práce, od pomoci obtížně zaměstnatelným kategoriím po boj s prací na černo při rozumném zkracování pracovní doby.

Co NATO? Jaký k němu KSČM volí přístup?

Stále stejný. Máme ho za relikt studené války, závislý na zájmech USA, a voláme po bezpečnostní alternativě. Mír je klíčová hodnota, bez něj by byla nereálná i jakákoliv vize sociální spravedlnosti.

Obranyschopnost země musí být nějak řešena, ale bez zbytečné militarizace, cizích vojenských základen na našem území a zapojování do zahraničních misí v cizích zájmech. NATO prostě neplní dobře svou roli našeho bezpečnostního deštníku. Téma rozhodnutí o ukončení členství ČR v NATO proto zůstává v našem programu. Alternativa kolektivní bezpečnosti s využitím zkušeností OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.) nemůže být zamlčována a vytěsňována z veřejných debat.

A Evropská unie?

Základem přístupu KSČM je, že požaduje evropskou integraci na rovnoprávnějších a demokratičtějších základech. Jsme Evropané, ale oprávněně kritičtí k fungování EU. Důležité je předejít bolestivému selhání evropské integrace. Destrukcí společné Evropy globální kapitalismus nezmizí, spíše ještě zhrubne, protože ambice silnějšího by nebyly vázány společnými pravidly.

Proto požadujeme podstatnou transformaci současné podoby EU. Dnešní evropanství vládních stran je bohužel zcela pasivní. Co mu především chybí, je vize alternativní Evropy a jasná obhajoba českého zájmu v ní. Řešením nejsou ani silná slova eurokverulantů a negativní kampaň nacionalistů.

Odmítnutím nadiktovaných kvót z Bruselu to také nekončí, ale začíná. Důležitá je institucionální přestavba EU, posílení role volených orgánů na úkor úředníků, zvážení rozsahu společných politik, z nichž některé by se už nerozhodovaly většinově nebo se dokonce vrátily na národní úroveň.

Je tu i problém imigrace. Všechny strany hledají v předvolebním boji své postoje. Jaký je ten KSČM?

I zde máme své dlouhodobé přístupy, které platí. Naším postojem je migrační krizi účinně regulovat, ne propadat antimigrantským náladám. Dlouhodobě jde o to, řešit příčiny, bezprostředně čelit rizikům (zejména expanzi terorismu) při respektu k ženevským konvencím, které se na běžence vztahují.

Samozřejmě toto téma se vyvíjí, koncem léta se k němu stranické orgány vrátí. Migrace polevila na intenzitě, ovšem počátkem července ožil opět tento problém v Itálii. Vývoj sledujeme, abychom mohli reagovat aktuálně.

Podle pravicových ideologů mír v Evropě narušuje Rusko. KSČM je však jiného mínění. Proč?

Mír narušují dravčí zájmy impérií o nové dělení světa, jejich konkurenční boj o nadvládu, o suroviny a další strategické zdroje. V dnešním multipolárním světě je nefér házet to jen na jednu velmoc, když největší globální ambice má zjevně ta nejsilnější. Vidět hlavní sídlo zla jen v dnešním kapitalistickém Rusku má propagandistický účel.

Vnést do dnešního světa více stability a míru bez klíčových velmocí, tedy i Ruska, však prostě nepůjde. Velmoci se nedělí na hodné a zlé a eskalovat napětí mezi nimi je hra s ohněm. Český voják jako součást NATO na ruské hranici je součást takové eskalace. Pro KSČM je rozhodující dodržování mezinárodního práva a dodržování Charty OSN, mírové řešení konfliktů bez recidiv studené války, ale i falešných ideologií konfliktu Východu a Západu.

Kdy a kde se s programem KSČM budou moci seznámit voliči?

Program byl okamžitě po schválení v červnu umístěn na naše webové stránky www.kscm.cz, na kterých lze nalézt kontakt na speciální volební web. Tam naleznete kandidátky KSČM v jednotlivých krajích, volební priority i volební program.

Jaroslav Kojzar
halonoviny.pdf (Naše pravda)