Proč není využit všestranný potenciál České republiky?

18. 7. 2017

Česká republika i po 27 letech od listopadu 1989 zaostává za západními státy a rozdíly se nedaří zmenšovat. Nepodařilo se ani rozvinout občanské struktury. Takové jsou závěry národní monitorovací zprávy mezinárodní sítě Social Watch o situaci v udržitelném rozvoji ČR za rok 2016.

»ČR představuje stále druhý svět. Po 27 letech jsme v situaci, která je hodně vzdálená tomu, co jsme si v roce 1990 představovali. Věci si vždy představujeme jinak, než jdou. Doufáme, že by agenda udržitelného rozvoje mohla změně napomoci,« uvedl předseda české koalice Social Watch Tomáš Tožička. Podle něj bude záležet na tom, jak bude ČR prosazovat svůj plán udržitelného rozvoje do roku 2030 (Agenda 2030). »Dokončení strategie udržitelného rozvoje ČR 2030, která by měla být základem naší národní i mezinárodní politiky v rámci našich závazků, je chvályhodným krokem, zůstává však otázkou, nakolik se podaří najít sílu a politickou vůli ji implementovat,« píšou autoři zprávy.

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové, která patří tradičně do autorského týmu zprávy, se zmenšil potenciál regionu střední a východní Evropy, jenž by umožnil se k vyspělým zemím přiblížit. »Vidíme to u ČR. Při poslední vlně konjunktury v roce 2006 a 2007 dosahoval ekonomický růst šesti až sedmi procent. Dnes, i když ekonomika šlape na maximum, vydá 2,3 procenta. Toto tempo neumožňuje přibližování. Je tu jakoby strop, na který jsme narazili.« Důvodem je podle ní rozdělování produktu, kdy v našem prostoru větší část plyne do zisku, menší do mezd. »Je opravdu zoufalé, že naše země soupeří nízkými mzdami o jedno z posledních míst v rámci Evropské unie s Bulharskem a Rumunskem. Přitom jsme u klíčového trhu EU a naše vazba na německý trh je silnější, než je tomu u řady spolkových zemí,« reagoval na zprávu europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

Podle Švihlíkové k prodloužení »levného českého ekonomického modelu s levnou prací a levnou měnou« přispělo také udržování slabého kurzu koruny. Je podivuhodné, pozastavují se autoři zprávy, že ČR nedokáže využít svůj všestranný potenciál i přesto, že čerpá v dotacích z Evropské unie vyšší prostředky než nejchudší země planety v rámci rozvojové spolupráce.

Klady i zápory

Národní monitorovací zpráva se dělí do pěti kapitol: Lidé, Planeta, Prosperita, Mír a spravedlnost a Partnerství. Autoři zprávy o sociálně-ekonomickém vývoji ČR pozitivně hodnotí rekordně nízkou nezaměstnanost, zastropování důchodového věku na 65 letech či zvyšování minimální mzdy i platů ve veřejném sektoru. Kritizují ale to, že ČR patří v Unii k zemím s největším rozdílem výdělků žen a mužů na stejných pracovních pozicích. Ženy vydělávají v průměru zhruba o pětinu méně. Kvůli tomu pak mají také nižší důchody a více jim ve stáří hrozí chudoba.

Zpráva upozorňuje i na to, že se v ČR nepodařilo přijmout zákon o sociálním bydlení či novelu insolvenčního zákona, která by oddlužení umožnila více lidem. Několik exekucí najednou má v ČR kolem 600 000 osob.

Nepřispíváme ke klidu

ČR podle autorů zprávy nepřispívá příliš k udržení klidu ve světě. Tožička na pondělní tiskové konferenci konstatoval, že 53 procent českého vývozu zbraní putuje do zemí s nedemokratickým a diktátorským režimem, »Česká republika se tak přímo podílí na zvyšování napětí ve světě a na porušování lidských práv«. Ano, to je bohužel »bezvadný kšeft«, zkritizoval tento stav europoslanec Kohlíček.

Česká republika se dále zavázala, že bude na rozvojovou pomoc poskytovat 0,34 procenta HDP. Dává ale 0,14 procenta, podotkl Tožička. »ČR se rozhodla, že nebude přijímat uprchlíky a bude pomáhat tam, kde žijí. To se ale neděje,« dodal.

Ale děje, ovšem s velkými problémy, uvedl v reakci komunistický europoslanec. »Nemáme s kým jednat v Libyi, kde byl rozbit fungující stát. Naše pravicová koaliční vláda nejedná se syrskou centrální vládou Bašára Asada. V Afghánistánu naše pomoc spočívá v tom, že čeští průzkumníci běhají po horách a případně zajištují ostrahu některých základen namísto toho, abychom obnovili například trolejbusovou dopravu v Kábulu. Nebo zdroje pitné a užitkové vody,« vysvětlil Kohlíček. Měli bychom rozvíjet to, čím jsme se již dříve pozitivně zapsali, a my místo toho zvyšujeme rozpočet na »naši téměř neexistující armádu«…

Zazní v OSN

Dnes závěry stínové zprávy o naplňování Cílů udržitelného rozvoje představí v sídle OSN v New Yorku za tým Social Watch ČR Markéta Mottlová, která přednese oponentní zprávu k oficiálnímu hodnocení naplňování cílů českou vládou.

Mezinárodní síť Social Watch vznikla v roce 1995. Jejím cílem je sledovat plnění závazků, které vyplývají z dohod OSN o potírání chudoby, boji proti diskriminaci či nerovnosti mužů a žen. Nyní platformu tvoří devět desítek uskupení z různých zemí, které sdružují stovky neziskových organizací. Česká koalice sdružuje spolky Ekumenická akademie, Fórum 50 %, Nesehnutí, Alternativa Zdola, Eurosolar, Educon a Adeptts.

Autor: 
(mh)
Zdroj: 
ihalo.cz