Karel Šidlo: Využití potenciálu těžby lithia na území ČR

21. 8. 2017

Vážení čtenáři, dovolte mi, abych se vyjádřil ke stále aktuálnímu tématu pro českou společnost. Problematiku využití potenciálu těžby lithia na území České republiky považujeme za velmi důležitou. Díky aktivitám poslanců KSČM se lithium dostalo i na parlamentní půdu. V lednu letošního roku  kolega Borka interpeloval pana premiéra ohledně podnikatelských aktivit v oblasti Krušných hor a vztahu České republiky k zásobám lithia, které se stalo strategickou surovinou.

V odpovědi jsme se dozvěděli, že odhad zásob (160 tis. tun lithia na Cínovci a 2,3 tis. tun ve Slavkovském lese) je vytvořen na základě průzkumů 20 až 25 let starých. V té době Česká republika rezignovala na průzkum, těžbu a zpracování lithia. Důvodem byla malá poptávka po lithiu, nerentabilita související s těžbou a zpracováním suroviny. Podíl lithia v surovině (lithné slídě – cinvalditu) je velmi malý (0,2–0,3 %), což výrazně ovlivňuje návratnost z těžby lithia i v současnosti. Premiér slíbil informovat ministra průmyslu a chce využít státní podnik Diamo. Podle mých informací státní podnik Diamo je určen zřizovatelem k likvidaci škod a sanaci území po důlní činnosti. Personální a technické vybavení státní společnosti neodpovídá potřebám těžby a zpracování nerostného bohatství.

Možná právě z tohoto důvodu odpověď premiéra vyvolala další zájem zástupců veřejné správy a odborné veřejnosti o osud nerostného bohatství v oblasti Krušných hor i Slavkovského lesa. Vzhledem k sílící medializaci celé problematiky narůstal společenský zájem o problematiku těžby, zpracování, následného využití  lithia a jeho ziskovosti. V měsíci červnu uspořádali poslanci KSČM odborný seminář k využití potenciálu těžby lithia, kam pozvali odborníky z MPO, MŽP, Českého báňského úřadu, Geologického ústavu AV ČR, České geologické služby a zástupce municipalit. Během semináře byly zveřejněny informace, které odpověděly na nejčastěji kladené otázky a rostoucí mediální zájem. Kromě informací o ložiscích, jejich průzkumu, možnostech těžby, zpracování lithné suroviny zazněly také informace o poplatcích za dobývací prostor, dobytý nerost a skutečných možnostech výnosnosti ložisek v odkalištích i při těžbě z horniny.

Jedním z našich hlavních důvodů k uspořádání semináře bylo získat garance zástupců exekutivy ČR o odpovědnosti za naše nerostné bohatství. Bude-li povolena těžba lithia, zda bude zpracováno na území ČR a zda export bude orientován na výrobky s lithiem. V žádném případě nesmí dojít k vývozu samotné nerostné suroviny za minimální úhrady státu. Tuto garanci jsme bohužel nezískali. O aktuálnosti tématu svědčila účast  na semináři a zejména jeho sledovanost on-line na internetových médiích.

Naše aktivity seminářem neskončily a kolegyně Nohavová písemně oslovila ministra průmyslu a obchodu s žádostí o informace o budoucím využití lithia v ČR. Odpověď ministra obsahovala velmi podrobné informace o ložiscích, surovině, vydaných oprávněních k průzkumu a využití odkaliště  na Cínovci. Ministr se přihlásil k potřebě účasti ČR na těžbě, zpracování a zhodnocení lithia ve výrobě. Bohužel příliš široce  a obecně bez konkrétních návrhů pro vládu ČR. Vláda v mezidobí schválila novou Státní surovinovou politiku, kde je již uveden zájem o vytěžení zásob lithia na rozdíl od předchozí verze z roku 1999 a kovový prvek je uveden v bilančních zásobách.

Z tohoto důvodu vedeme trvalý dialog s MPO ČR a budeme iniciovat pokračování diskuse o těžbě a zpracování lithia, která povede k jednoznačným rozhodnutím vlády ČR ve prospěch ochrany národního bohatství.

Autor: 
Karel ŠIDLO, poslanec a kandidát KSČM do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj
Zdroj: 
halonoviny.pdf (Naše pravda)