Zakázané geneticky upravené potraviny na českém trhu, vyšší ceny... Kateřina Konečná vytahuje na světlo, co prý stále nebylo řečeno ke smlouvě CETA

18. 9. 2017

ROZHOVOR: Máslo za 70 korun? „Rozumím lidem, že se bojí. Je před Vánocemi a ženy řeší, z čeho budou péct,“ říká europoslankyně Kateřina Konečná. Zároveň ale poukazuje na daleko horší průšvih, který je medializován o poznání méně. Jde o smlouvu CETA, která prošla českým parlamentem. „Doufám, že v Belgii se najdou odvážní poslanci, kteří ji nepřijmou a tím pádem spadne pod stůl. Pokud to tak nebude, poneseme si ji následující desetiletí v kvalitě potravin i v cenách potravin,“ varuje. Konečná v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také komentuje příslib, že na testování dvojí kvality potravin uvolní EU milion eur z letošního rozpočtu.

Dvojí kvalita potravin. Také o tom mluvil předseda Evropské komise ve své Zprávě o stavu EU. Vy jste v reakci na jeho proslov v ČT zmínila, že nevíte, zda máte být nadšena z toho, že si pan Juncker všimnul, že vůbec dvojí kvalita potravin existuje. Ve čtvrtek eurokomisařka Věra Jourová v Jihlavě uvedla, že na testování uvolní EU asi milion eur z letošního rozpočtu. Lze si od toho slibovat, že se skutečně dvojí kvalita potravin bude řešit?

Asi v říjnu se ještě uskuteční summit v Bratislavě, který vyvolali Češi a Slováci. Bude se zabývat přímo dvojí kvalitou potravin. Přijet by měli šéf Evropské komise i paní komisařka Jourová. Podle mých informací by prý chtěli navrhnout konkrétnější kroky. Nemám nic proti testování, na druhou stranu ale aby nedošlo k tomu, že bychom testovali, testovali a pak by z toho nic nebylo. Dnes už je zcela evidentní, že dvojí kvalita potravin existuje, země si udělaly své testy, nevidím moc důvod, proč to má dělat Evropská komise, i když chápu, že asi musejí mít své podklady. Přála bych si, aby do konce mandátu paní eurokomisařky Jourové došlo i ke konkrétním krokům, které dvojí kvalitě potravin zabrání.

Parlamentní listy
FB PL (vítr)