Jiří Dolejš: Odbory daly přednost mzdám před zdaněním korporací

18. 9. 2017

Odbory se po prázdninách poněkud překvapivě přidaly k nesouhlasu s větším zdaněním firem. Jako by již před volbami přistoupily na argument, že progresivní zdanění škodí ekonomickému růstu      

     Počátkem září se sešli zástupci odborů se zástupci  zaměstnavatelů a ekonomickými experty. Tato předvolební ekonomická debata probíhala bez zástupců politických stran. Vedle tématu konec levné práce tam  zazněly názory i na perspektivu daňové politiky po volbách. A poněkud překvapivě se tu odbory otevřeně přidaly k nesouhlasu s větším zdaněním firem. V roce 2012 ještě ve své vizi požadovaly zvýšení korporátní daně, v 2014 akceptovali  koaliční moratorium na daňové sazby až po volbách.

    Dva měsíce před volbami nyní vyslovil předseda ČMKOS Josef Středula názor, že další  čtyři roky by se i nadále nemělo manipulovat se sazbami. Vláda by se měla soustředit spíše na lepší výběr daní, popř. na revizi různých daňových výjimek.  Tato slova samozřejmě přivítal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Ten se už na jaře při zveřejnění volebních programů děsil, že daňová progrese je trestem za úspěch a zničí ekonomiku.  Spolu s politickou pravicí akcentuje “levnou ekonomiku“, tedy  především snížení odvodů firmám.

Celý článek najdete zde.

Autor: 
Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy (vítr)