Marta Semelová k plánovanému snížení kapacit středních škol

30. 9. 2017

Ministerstvo školství neplánuje omezování počtu středních škol, chce však snížit jejich kapacity. Cílem je docílit toho, aby na maturitních oborech byli jen žáci se studijními předpoklady. Souhlasím, nikoli však bez výhrad, musí to být provázané s financováním škol. To se probudili brzy.

Nejdříve tu byla ohromná podpora gymnázií a maturitních oborů na úkor učňovského školství i na úkor výučního listu, snížení prestiže práce a vyučení. A najednou jim dochází, že je něco špatně. Chybějí řemeslníci, a je to na úkor kvality. Pokud se nerozjede změna financování regionálního školství, nevím, jak by toho chtělo ministerstvo dosáhnout. Záleží na řediteli, kolik přijímacích řízení vypíše, a nakonec je motivován k tomu, aby naplnil školu k prasknutí, což je špatně. Jde o peníze jako vždycky.

Zmíněnou představu však podporuji, mnohé školy už jsou dnes naplněné na dvě třetiny. Problém vidím i v tom, že máme řadu soukromých škol. Financujeme duplicitně veřejné a soukromé školy, a tím pak trpí veřejné školství. Soukromé školy dostávají peníze od státu a navíc ze školného a odebírají žáky a studenty veřejnému školství. Je třeba zaměřit se na víceletá gymnázia. V Praze na ně dochází 25-30 % žáků základních škol. Pokračují v maturitních oborech a ze základky se stává zbytková škola, ale chceme po ní stejnou kvalitu, jako kdyby tam zůstali ti nejtalentovanější a tahouni. Viz článek publikovaný v Haló novinách.

Autor: 
Marta Semelová, KSČM
Zdroj: 
FB MS (vítr)