My jsme hráz proti vzniku nové vlády škrtů. ODS, Babiš a Okamura je jedna parta, říká Jiří Dolejš

17. 10. 2017

Do boje o křesla v parlamentu vyráží komunisté s heslem "Mír ve světě, spravedlnost a bezpečí doma".

Jak byste charakterizoval program KSČM?

Náš program je výrazně sociální. Naším cílem je dosáhnout stavu aby v každé etapě života byl stát připraven podat občanovi pomocnou ruku. Aby se dále nerozvíraly nůžky mezi bohatými a chudými. Chceme podpořit potřeby většiny lidí, ne úzké skupiny lidí.

Co považujete za absolutní priority?

Chceme řešit nejnaléhavější problémy každodenního života. To je navýšení základní výměry důchodů, vyřešení situace lidí, kteří padli do dluhové spirály, cenově dostupné bydlení a situaci mladých rodin, vzdělání, zdravotnictví, stejnou kvalitu potravin v celé EU, kontrola těžby a zpracování strategických surovin a otázku spravedlnosti a bezpečnosti.

Hovoříte o cenově dostupném bydlení v ČR, co tím máte na mysli?

My v KSČM si nemyslíme, že celoživotní cíl člověka je 40 let splácet hypotéku. To je nesmysl, který nám  podsouvají banky a politici. Banky chtějí vydělat a politici nemají zájem řešit tuto otázku. Říkají vám, že trh to vyřeší. Nevyřešil a nevyřeší. Zadluženost obyvatelstva raketově roste, lidé jsou pod obrovským tlakem a rizikem a jediný kdo má výhodu z rostoucích půjček na bydlení je finanční sektor. Ve finále, když se lidé dostanou do problémů, přichází exekutor a občan padne do dluhové spirály. A stát? Ten na to kašle.

Ale jak to chcete realizovat

Potřebujeme zlepšit nabídku cenově dostupného bydlení. To může udělat stát spolu s radnicemi a Státním fondem pro rozvoj bydlení. Systémem, město nebo obec poskytne pozemek, stát zajistí do fondu peníze a postaví se cenově dostupné, neziskové nájemní bydlení. Proč by měli rodiny utratit polovinu příjmu na splácení úvěru? Vídeň je hodnocena jako jedno z nejlepších míst pro život na světě a množství lidí tam bydlí v nájemních bytech. Nájemní bydlení přece není určeno pouze pro sociálně slabých nebo mladé rodiny. Možností je i obnovení družstevní výstavby. Každopádně, občan by měl mít možnost se rozhodnout. Tuto možnost dnes při drahém nájemném i při drahých hypotékách nemá.

Hezký plán, ale vždy to padá na penězích. Kde chcete vzít finance na tento program?

Hledejme peníze tam  kde jsou a kde  už léta vydělávají na lidech  Pokud zavedeme sektorovou daň na bankovní sektor, je to reálná cesta. Můžeme samozřejmě diskutovat zda to mají být 3 procenta nebo 5 procent. Reálně by se lidem snížily náklady na život, část ušetřených peněz by šlo určitě do spotřeby, lidé by si zvýšili svou životní úroveň, mělo by to pozitivní dopad i na státní rozpočet. Zkrátka dobrý obchod pro všechny. Lidským právem je střecha nad hlavou a ne lichva.

To ale můžete očekávat velké protesty celého bankovního sektoru i pravicových stran?

Ale o tom jsou volby. Pokud to chceme prosadit, potřebujeme co největší podporu od lidí. A pokud důvěru lidí dostaneme, tak to prosadíme. To je celé. A co se týče bankovního sektoru. Podívejte se, stále budou mít celkově nižší daň než v domácí zemi. Máme v Česku rakouské banky, italské, atd. Vy si myslíte, že když budou mít celkovou daň ve výši 24 procent, že to je moc? Stále je to méně než mají v mateřských zemích. V Rakousku mají daň 25 procent, v Belgii a Itálii je daň přes 30 procent.

Dotkli jste se dluhové spirály a problémů s exekucemi. Všechny politické strany tvrdí, že je to problém, ale mám pocit, že se to nikam nepohnulo?

My musíme urychleně vyřešit tento problém. Je to jedna z našich priorit, protože to ničí celé rodiny i jednotlivce a tito lidé nám pak padají do sociálního systému. KSČM má připraven kompletní zákon. Chceme ho předložit hned po volbách, neboť situace je kritická. Musíme při dluzích zastropovat náklady, omezit profit exekutorů a hlavně zavést jejich odpovědnost za způsobené škody. Zároveň musíme těmto lidem poskytnout efektivní právní služby, protože když jste v dluhové spirále, nemáte ani na právníka.

Před volbami se opět otevírá otázka Eura. KSČM je za nebo proti přijetí Eura?

My říkáme, že rozhodnout musí lidé v referendu. Co se týče pohledu KSČM, my jsme v této chvilce proti zavádění Eura. Eurozóna si musí nejdříve vyřešit své vnitřní problémy. Ale nechceme se k Euru stavět jako  eurofobové ani jako eurohujeři. Samotná hospodářská komora se dnes vyjadřuje nejednoznačně a říká, že to není v této chvíli priorita. Každopádně je nutná věcná diskuse a v ní bychom se měli zabývat hlavně riziky. Opakuji, ve finále musí rozhodnout lidé, ne politici.

Teď začíná rezonovat ve veřejnosti situace okolo těžby lithia. Ministr Jiří Havlíček z ČSSD podepsal memorandum s Australany. Jaký je postoj KSČM k této otázce?

Tu jasně vidíme, která strana kope za lidi a která ne.  KSČM už před časem varovala před tím, aby se z českého lithia nestal další tunel.  Chceme aby nejen výzkum možností využití tohoto perspektivního nerostu bylo podporováno českým státem, ale aby i jeho těžba a zpracování zůstalo v českých rukou.  Zveřejněný text Memoranda sice mluví o zpracování na našem území a o možnosti vstupu českého státu do samotné těžby, ale to jsou jen nezávazná prohlášení.  Místo přípravy rozhodnutí o těžbě státní firmou se jedná za zády občanů i parlamentu s cizími těžařskými společnostmi.   Nabízí se přitom např. státní podnik DIAMO, který by strategickou kontrolu státu v této oblasti mohl  vykonávat.  To že se blíží volby, neznamená, že si končící vláda může dělat co chce. Podporujeme proto i petice, která požaduje  řešit tohoto národní bohatství zvláštním zákonem.

Co se tedy dá nyní dělat?

Uvědomme si, že z těch co nám vládli, není moc komu důvěřovat. Průzkum ložisek lithia cizími firmami povolila již vláda ODS, licenci jim prodloužil ministr za ANO. A ministr za ČSSD podepsal memorandum o porozumění. Nabízí se přitom např. státní podnik DIAMO, který by strategickou kontrolu státu v této oblasti mohl  vykonávat.  To že se blíží volby, neznamená, že si končící vláda může dělat co chce.  Podporujeme petici, která požaduje  řešit tohoto národní bohatství zvláštním zákonem.   Prostě klíčovou roli státu při využívání českého lithia dejme přímo do zákona. Je to nejlepší ochrana před  všemi, kteří by za provizi chtěli lithium přihrát nějakým svým kamarádíčkům.

Půjde KSČM do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše?

Za prvé, A. Babiš i T. Okamura se přiznali, že byli dlouholetými voliči ODS. Pro mě jsou to vlastně neoliberálové, kteří zakrývají své směřování rádoby "vlasteneckými" a „spasitelskými“ slovy. To co ale předvádějí, není opravdu žádná spása.  Pokud se tu rýsuje vláda Babiš, ODS a Okamura, mám pocit, že je to jedna parta. V téhle sestavě podle mého názoru by  taková vláda byla jen nová politika škrtů.  To jsme si již zažili za Topolánka a Nečase. Proto chceme udělat dobrý výsledek. Myslím, že lidé už pochopili, že my jsme hráz proti rýsující se nové vládě škrtů a destrukce.

Za druhé, tyhle volby nejsou plebiscitem o Babišovi.  Vraťme se ke skutečné soutěži idejí a k programům. My chceme prosadit svůj sociální program, protože my v KSČM věříme, že prosperita vyrůstá ze sociální spravedlnosti. Jednání o případném vstupu do vlády musí být o lidech a o tom, co pro ně uděláme. V nich a v jejich prioritách je naše koaliční síla.

Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM
FB Instory (vítr)