Radek Springer: Po které cestě půjdeme, je pro příští rok zásadní

3. 11. 2017

Jsme nyní ve stádiu, kdy se ve straně a jejích vrcholných orgánech začínají postupně analyzovat příčiny neúspěchu v říjnových volbách do poslanecké sněmovny. V médiích, nejen stranických, lze vnímat různá vystoupení předsedy Vojtěcha Filipa, či místopředsedů a členů ÚVKSČM i dalších funkcionářů. Nutno říci, že jsou mnohdy protichůdná a image strany nepřispívají. Špinavé prádlo se má prát doma, na veřejnosti pak vystupovat jednotně na základě koncensu politických orgánů strany.

Ve většině případů se v dosud publikovaných článcích hovoří o nutnosti změny rétoriky a přístupu k občanům potažmo voličům na základě akceptování současných trendů a moderních technologií, například sociálních sítí. K těm zásadním změnám by podle nich však mělo patřit omlazení funkcionářského aktivu na všech stupních, hledání společensky viditelného prosazování takových témat, která jsou pro komunistickou stranu vlastní. To znamená také nenechat si je „ukradnout“ některými stranami a politickými populisty.

Nemyslím, že razantní výměna funkcionářského aktivu za mladší soudruhy je sama o sobě samospasitelná. Obzvlášť, když mladí lidé se do našich řad příliš nehrnuli a nehrnou. Recept v této oblasti je podle mne v tom, aby do čela organizací, základních, okresních i krajských šli sice mladí a aktivní lidé, ale měli ve své působnosti praktické i teoretické zázemí ve zkušenostech starších soudruhů. Nebude to hned, ale nová generace nadějných politiků KSČM se jeví pro budoucnost KSČM nutností.

Mnozí komunisté čekají s nadějí na lepší zítřky na mimořádný sjezd KSČM v dubnu příštího roku. To je podle mne alibistické a neprozíravé. Příští rok nás čekají důležité komunální volby a ztracenou důvěru voličů musíme získávat již nyní, a to v základních a okresních organizacích. Chceme-li v našich městech a obcích a krajích patřit v dalším období opět mezi druhou či třetí nejsilnější stranu, není na co čekat. Důvěru spoluobčanů lze získat zejména odspodu, a to kvalitní a aktivní prací základních organizací, jejich členů mezi občany při objasňování politiky KSČM. O tom je třeba říci si své na výročních členských schůzích i konferencích. Kandidáti sjezdu by pak z těchto názorů, námětů a připomínek měli vytvořit volební strategii do komunálních voleb.

Rozhodně v základních i okresních organizacích očekáváme, že dubnový mimořádný sjezd přinese nejen jisté personální změny. Měl by definovat především konkrétní strategii opoziční strany v příštím období a stanovit cesty, kterými k obnovené důvěře občanů v KSČM půjdeme. Pro komunálky je to zásadní.

Radek Springer, krajský zastupitel za KSČM
RS (vítr)