Memorandum o lithiu bude mít dodatek

26. 1. 2018

Česko uzavře s australskou firmou European Metal Holdings (EMH) do jednoho týdne dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce.

Po jednání se zástupci EMH a dceřiné firmy Geomet to včera řekl ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). »Jednání bylo delší, než jsem předpokládal. Během něj jsme si vyjasnili vnímání memoranda, jeho obsahu a právní závaznosti. A abychom toto vnímání stvrdili i právně relevantním dokumentem, dohodli jsme se, že k memorandu uzavřeme dodatek do jednoho týdne,« uvedl Hüner.

Možná těžba lithia v ČR se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Důvodem bylo memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) a které se stalo terčem kritiky.

»Jak ČSSD hájí zájmy naší republiky a jejích občanů? Jedná se o další podivný obchod, se kterým zásadně nesouhlasíme. Lithium zvládnou těžit i domácí firmy, máme obavu, že vznikne opět problém typu Bakala,« řekl tehdy na adresu memoranda předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Komunisté pod vedením místopředsedy ÚV KSČM Josefa Skály, a za spoluúčasti iniciativy Ne základnám a Strany demokratického socialismu, také sepsali petici, která vyzývá poslance, aby přijali zákon, podle něhož by lithium mohly těžit jen české firmy, a vytěžený kov by byl zpracováván opět v Česku. Právě u nás mají podle signatářů vznikat produkty s lithiem s vysokou přidanou hodnotou.

»O obsahu dodatku se v současné době nemohu bavit. Jeho návrh jsme předali partnerům. Ti řekli, že ho doplní o záležitosti, které vnímají ze své strany a s ohledem na ochranu akcionářů,« uvedl ministr. Zároveň řekl, že právo těžby cínoveckého ložiska nevychází z memoranda, ale z povolení geologického průzkumu.

O tom, jestli by lithium do budoucna mohla těžit i státní firma Diamo, nebo to bude soukromý investor, je podle něj předčasné hovořit. »I té záležitosti jsme se dotkli a bude to předmětem dalších jednání. Názor na to zatím není možné mít, protože existují varianty možných kapitálových účastí,« dodal Hüner.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD. Po volbách EMH uvedl, že jeho zájem o těžbu u Cínovce trvá a chce o projektu jednat s novou vládou. Hüner už dříve uvedl, že ministerstvo zrušení memoranda zatím neplánuje. Podle Hünera je jedním z možných řešení vstup státu do holdingu. »Variant pro diskusi s partnerem je ale celá řada,« dodal.

Ve svém programovém prohlášení Babišova vláda uvádí, že prošetří okolnosti, způsob a předmět uzavřeného memoranda a prověří možnosti těžby a zpracování lithia ve státním podniku Diamo. Maximální efekt z těžby všech nerostných surovin má podle nové vlády zůstat v rukou státu.  

Autor: 
(ng)
Zdroj: 
halonoviny.pdf