R. Springer: Ministr a jeho úřad musí doktory intenzivně přesvědčovat. Proč?

26. 1. 2018

Na návrh ministra zdravotnictví v demisi byly dočasně zrušeny sankce za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického. Dočasné zrušení sankcí tento týden schválila Sněmovna ve vládní technické novele lékového zákona. Přesto ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že „systém navzdory kritice funguje, lékaři elektronicky předepisují, každý den jde o více než 200 tisíc receptů, kolaps nenastal.“

Pokud sleduji názory lékařů v tisku a televizi, pak jim nejvíce vadí složitost systému elektronického receptu, prodlužující se čas na jeho odbavení a další problémy, například venkovských lékařů, kteří si na internet a počítače dosud nezvykli a ve svých ordinacích je nemají.

Při rozpravě o novele zákona se také ozvaly hlasy, že celoplošné zavedení elektronických předpisů bude znamenat především, podle poslance Bohuslava Svobody „velmi intenzivní práci, velmi intenzivní komunikaci s lékařskou veřejností“. Tedy jakousi osvětu a přesvědčování lékařů.

Nedá mi, než situaci elektronizace lékařských předpisů nesrovnat se zaváděním EET. Tehdy padlo politické rozhodnutí se striktními termíny zavedení tohoto systému. Nikdo se obchodníků a restauratérů neptal, zda mají problém. A mnohdy šlo o lidi jen vyučené, nebo se základním vzděláním či seniory, kteří možná viděli počítač a tiskárnu poprvé v životě.

O to více mne udivuje, že vysokoškolsky vzdělaní lékaři mají k elektronizaci předpisů takové výhrady a nedůvěru. A to i přesto, že povětšinou již mají počítače s internetem, na kterých předpisy běžně vyplňují a posléze tisknout. To jim dělá takové problémy kliknout několikrát navíc a elektronický recept odeslat?

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
(vítr)