Základem je mít funkční vládu

12. 2. 2018

Hosty nedělního diskusního pořadu Partie televize Prima byli předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Hovořili o případném odvolání Tomia Okamury z vedení sněmovny za výroky o táboru v Letech i o tom, za jakých podmínek KSČM podrží novou vládu Andreje Babiše.

Prezident ČR Miloš Zeman nedávno oznámil, že mu premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nemusí nosit na Hrad 101 podpisů poslanců, kteří by se postavili za novou vládu. Podle Kováčika by sice bylo v této souvislosti vhodnější, aby za novou vládou stála jasná sněmovní většina, ale podle ústavy fakticky 101 hlasů není třeba, protože stačí většina hlasů přítomných poslanců. »Počkejme si, jak se to vyvine. Já osobně především preferuji to, aby tu vláda byla a fungovala,« zdůraznil Kováčik s tím, že stále existuje vějíř možností.

Bartošek namítal, že ona 101 by prý znamenala určitou stabilitu, která prý může uklidnit investory. »Nejlepší by bylo, aby se zrodila koaliční smlouva, která naznačuje určitou politickou stabilitu do budoucnosti,« dodal Bartošek. »Pan kolega byl součástí minulé koaliční vlády, tak ví určitě lépe než já, jak si jednotlivé koaliční strany okopávaly kotníky. To o stabilitě vůbec nebylo,« oponoval Kováčik s tím, že komunisté se podle něho nehrnou do vlády, protože s hnutím ANO mají spory, a to především v zahraničněpolitické oblasti. »Ale na domácí politické scéně existuje řada volebních průniků mezi KSČM a hnutím ANO. Komunisté například trvají na dalším růstu minimální mzdy, na prosazení zákona o obecném referendu. Chceme, aby se například voda vrátila do veřejných rukou, chceme, aby bylo ošetřeno lithium,« uvedl Kováčik a dodal, že to celé není o tom, že by se KSČM za každou cenu cpala k nějakému vládnímu angažmá.

Jednat s Babišem je namístě

Kováčik mimo jiné dále v debatě připomněl, že podle českých zákonů je nevinen každý člověk, dokud soud nerozhodne jinak. »Proto je namístě jednat i s Babišem. KSČM ale nemá ambici hnutí ANO radit, koho by si mělo vybrat za premiéra,« vysvětlil Kováčik.

Poté se hosté v debatě věnovali tématu oddlužení části občanů. Shodli se na tom, že některým lidem je třeba pomoct, třeba maminkám samoživitelkám. Na straně druhé nelze dluhy odpustit všem. »Existují skupiny lidí, kteří se do dluhové pasti dostali ne vlastní vinou. Například matka s malými dětmi, samoživitelka, která přijde o práci. Nemá na to, aby platila nájem, a je v dluhové pasti. A tam je třeba pomoci,« zdůraznil Kováčik s tím, že ale nemůžeme návrhy zákonů dávat lidem signály, že si mohou půjčovat třeba na vánoční dárky nebo na dovolenou a pak nebudou muset dluhy splácet.

Okamura se již omluvil

Debatovaly se i výroky předsedy SPD Tomia Okamury, který relativizoval utrpení Romů v táboře v Letech u Písku za druhé světové války. Podle Bartoška je něco takového nepřijatelné a je třeba místopředsedu sněmovny Okamuru odvolat. Kováčik podotkl, že Okamura bohužel nebyl prvním politikem, který probouzel ve společnosti nenávistné nálady.

»Jako komunista o tom vím své, protože se mnou se dnes řada lidí odmítá bavit. Osobně však nebudu hlasovat pro odvolání Tomia Okamury, protože se Okamura za své výroky již omluvil,« vysvětlil Kováčik a dodal, že toto začalo už tím, když se například začal narůžovo natírat tank. »A pokračuje to tím, že je snaha odstranit pomník maršála Koněva v Praze, což jsou nebezpečné věci, které relativizují to, co tady bylo dosud,« upřesnil Kováčik.

KSČM trvá na Ondráčkovi

Nakonec se politici vyjádřili k další volbě předsedy sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Kováčik zdůraznil, že komunisté do čela komise znovu navrhnou poslance Zdeňka Ondráčka. »Komunisté si nechtějí nechat mluvit do toho, koho nominují. Stejně jako hnutí ANO nemluví do toho, kdo má být premiérem,« uvedl Kováčik a dodal, že i po roce 1989 policisté tvrdě zasahovali, třeba proti akci CzechTek nebo při zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze. »I tito policisté zasahovali relativně násilně, ale zkrátka splnili rozkaz,« upřesnil Kováčik.

Autor: 
(rad)
Zdroj: 
ihalo.cz