Přes 700 vojenských základen US Army ve světě

27. 4. 2018

Jak silná je americká vojenská přítomnost v Evropě a jaké jsou její důsledky, se probíralo na semináři Spojenectví Práce a Solidarity v minulém týdnu v Praze.

Hlavní řečník Václav Novotný z občanské iniciativy Ne základnám připomněl dlouhodobý boj mnoha složek protiválečného hnutí, levice, vlasteneckých organizací a občanů uvažujících antimilitaristicky, kteří odmítali umístění americké radarové základy do České republiky, což hrozilo za pravicové vlády Mirka Topolánka. Právě v této době byla založena jmenovaná iniciativa. Na obrazové dokumentaci a mapkách Novotný doložil, jak se od 90. let rozšiřuje NATO a přibližuje se k hranicím Ruské federace, jak se vojáci členských zemí paktu »zabydlují« například v Pobaltí.

Na otázku Haló novin odpověděl, společně s bezpečnostním analytikem a publicistou Janem Schneiderem, že se uvádí existence 736 amerických vojenských základen po celém světě mimo území domovského státu. Takovou »vizitku« nemá žádný jiný stát. Mezi největší patří například letiště Ramstein na jihozápadě Německa, jež je nejdůležitější evropskou základnou pro transport amerických vojenských sil. Všechny v Evropě umístěné jednotky přilétají i odlétají do USA odsud. Či Camp Bondsteel v Kosovu, vybudovaný v roce 1999 hned po skončení bombardování Jugoslávie.

Problematika vojenské síly států, NATO i zajištění bezpečnosti ČR se v médiích hlavního proudu nediskutuje tak, aby měly všechny názorové platformy rovné podmínky. »Když někdo vystoupí tak, jak ČT nechce, tak už příště nevystoupí,« glosoval situaci i na základě svých zkušeností Novotný.

Američané chtěli Rusům »zavařit«

Na přetřes přišel i útok na suverénní Sýrii bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN (14. dubna v ranních hodinách). »Začalo to Irákem. Když nebyla ‚legitimace‘ Rady bezpečnosti, vznikla koalice ochotných. Prezident Trump dnes řeší hlavně své problémy, neboť je vyšetřován kvůli podezření z ‚nadstandardních‘ vztahů s Ruskem,« vysvětlil americké pohnutky úderu proti Sýrii Schneider, který situaci čte takto: »Trump vymyslel něco strašně protiruského, aby si napravil reputaci, a ministr obrany Mattis mu to zase strašně seškrtal, čímž si řekl téměř o Nobelovu cenu míru. Američané si při tom vyprázdnili zbrojní sklady, takže vojenskoprůmyslový komplex je spokojen, budou nové zakázky. Rusové si zase vyzkoušeli, jak je na současné americké rakety účinná jejich tři generace stará protiraketová obrana, kterou měli Syřani, a jsou nepochybně také spokojeni, protože takové informace se nedají získat jinak než ve skutečném boji. Asad přečkal další barbarský útok, což jeho pozici nepochybně posílilo. Británie, resp. premiérka Mayová, musela aktivitou po boku USA překrýt fiasko aféry s nervově paralytickým jedem. Takže není vlastně poražené strany v tomto útoku,« odtušil Schneider.

Schneiderovy otazníky

K případu Skripalových v britském Salisbury řekl, že podle příznaků a skutečnosti, že se Skripalovi uzdravují, se domnívá, že to, co ohrozilo jejich životy, byla jiná látka než A-234, který na Západě nazývají novičok. Je zde stále mnoho otazníků, například proč ex-agenta Skripala a jeho dceru Britové izolovali. »To je divné, kdyby byli otráveni Ruskem, jak Britové tvrdí, tak by je nechali propagandisticky mluvit před veřejností na tiskových konferencích,« domnívá se.

Někdejší továrny na výrobu těchto látek fungovaly například v Kazachstánu, odkud byly odvezeny komplet do USA, připomněl. Někdejší dvojití agenti Litviněnko i Skripal se prý chtěli vrátit do Ruska, což je podle něho o důvod víc, proč se pokusit je zlikvidovat - ale nikoli Ruskem…

Haló noviny se zajímaly také, proč se v českých médiích nevyjádřil k tomuto případu žádný odborník z vojenské protichemické jednotky z Vyškova. »Protože by se tak zlikvidoval…« odpověděl Schneider, kterému vadí »stupidní pohled« na události prezentovaný velmi často mediálním mainstreamem. Jako kdyby lidé neměli možnost čerpat i z alternativních zdrojů.  

Autor: 
(mh)
Zdroj: 
halonoviny.pdf