Ladislav Šedivý: Tábor versus teplárna - absolutní rozpad vztahů

17. 5. 2018

Dlouhodobě napjaté vztahy mezi těsně většinovou Teplárnou Tábor a.s. (vlastníkem je společnost E-on) a městem Tábor jako 49% vlastníkem akcií vyvrcholily přímou krizí na jednání valné hromady dne 20. dubna. Většinový vlastník akcií přehlasoval v těsném poměru téměř všechny návrhy města Tábor. Ty se týkaly především požadavků na postup teplárny vzhledem ke konkurenčnímu prostředí, snižování počtu odběratelů a vypracování střednědobé a dlouhodobé strategie, jak chce teplárna stále zhoršující se situaci řešit. Ukázalo se v plné nahotě, že představitelé vedení teplárny naprosto odmítají jakoukoliv komunikaci s městem a chovají se - už několik let - k požadavkům města přezíravě. Patrně je ani nezajímá budoucnost táborského teplárenství. Ve spolupráci obou partnerů jde nyní o abslolutní rozpad vztahů.

Na druhé straně ale právě perspektivy zásobování města teplem a teplou užitkovou vodou neřeší a neřešilo dlouhodobě s patřičnou razancí a efektivitou ani vedení města. A to nejméně poslední dvě volební období, kdy je v křesle starosty Jiří Fišer (Tábor 2020).

Pokud se ohlédneme do nedávné minulosti, pak už před pěti roky přišla první nabídka plánské teplárny C-energy. Ta nabízela městu dodávky tepla téměř o polovinu levnější a do budoucna i vybudování splalovny, která by cenu tepla ještě snížila. Navíc by řešila nastávající přísné podmínky likvidace odpadů. Tehdy jednání zabil místostarosta Emil Nývlt (ČSSD), který v nich nechtěl pokračovat.

Druhá velmi lukrativní nabídka plánského teplárenství je stará asi dva a půl roku. Tehdy byla ustanovena na radnici dokonce komise k jejímu posouzení. Ta se však po prvním jednání rozpadla a rada města se věcí dále odmítla zabývat. A nejen nabídkou z Plané.

Radní v podstatě rezignovali na veškeré ekonomické otázky provozu teplárny. Snad i proto, že zástupce E-on tehdy na jednom z jednání prohlásil, že město nikdy informaci o tvorbě cen nedostane, protože jde o obchodní tajemství. To je ovšem minimálně porušení akcionářské smlouvy. Nehledě na aroganci, kdy se město stává jen hadrem na holi managementu teplárny a E-onu. Svědčí o tom například jednostrenné vypovězení smlouvy o dodávkách tepla ze strany teplárny.

Žádosti o informace o tvorbě cen jsou problémem, při které se vedení teplárny dělá rudo před očima. Proč? Jak se ukázalo, a Energetický regulační úřad to potvrdil, nejméně v roce 2015 teplárna hrubě nadsadila cenu tepla a nyní bude muset takto získaný neoprávněný zisk vracet. Zřejmě se to paradoxně dotkne i města jako menšinového vlastníka.

Vedení města si ovšem nedokázalo udělat pořádek ani ve vlastních řadách. Naprosto postavený na hlavu byl například na jednání zastupitelstva výrok tehdejšího radního pana Nováka (ANO), a tehdejšího zástupce města v orgánech teplárny. Ten prohlásil, že ho usnesení zuastupitelstva města o tom, co má na jednáních v teplárně prosazovat nepovažuje za závazné. Prý se bude řídit jen óbchodním zákoníkem. Kde to tedy jsme? Proč nabyl okamžitě vystřídán za někoho, kdo by zájmy města v teplárně skutečně prosazoval? Já jsem na dubnovém zastupitelstvu navrhl odvolání našich zástupců z představenstva a dozorčí rady teplárny, to však nebylo přijato. Zajímalo by mne, jak se naši zástupci zachovají při hlasování o ceně tepla, když znají všechny zmíněné a další problémy.

Tady bych se rád vrátil k zmíněnému neoprávněnému nadsazení cen tepla Teplárnou Tábor. Upozornil na to jistý občan a měl pravdu. Ptám se tedy, co dělali zástupci města za nemalý peníz v orgánech teplárny? Jaké informace si nechala zpracovat a předložit rada města při trapném, a zřejmě jen ryze formálním, každoročním zvednutí rukou na ceny tepla nadiktované teplárnou?

Vedení města i radní jsou vázáni zákonem, mají tedy postupovat k majetku města s péčí řádného hospodáře. Což se ve vztahu k teplárně posledních pět let určitě nedělo. Zřejmě se však nic nevyřeší ani do podzimních komunálních voleb. Proč?

Teplárna sice svým jednáním porušuje jak akcionářskou smlouvu, tak vlastní stanovy, ale radní se evidentně obávají žaloby z její strany. To už v minulosti někteří z nich zažili a vyšetřování určitě není nic příjemného. Nehledě na možný finanční postih. To vše v případě, že by soud hypoteticky uznal, že porušili akceptováním nabídky plánské teplárny C-energy akcionářskou smlouvu.

Položme si však otázku v opačném gardu. Nemohou být členové vedení města a radní trestně stíháni za pětiletou nečinnost v této problematice, a to v souladu se zákonem O obcích? S péčí řádného hospodáře se totiž co do teplárenství rozhodně nechovali.

Především podle mého názoru zapomínají na skutečnost, že faktickými vlastníky podílu v teplárně jsou občané tohoto města. Právě jim by měli skládat účty za svou nečinnost. Věřme tedy, že konečný účet současnému vedení města vystaví – sečteno, podtrženo – táborští voliči v podzimních komunálních volbách. Nejen za teplárnu...

Záležitosti kolem případného vypovězení akcionářské smlouvy a nakládání s akciemi bude řešit květnové zastupitelstvo. Zastupitelé za KSČM budou vzhledem k dlouhotrvajícím problémům a nedostatku snahy je řešit ze strany teplárny navrhovat prodej podílu akcií, které jsou ve vlastnictví města. Výtěžek pak navrhujeme na investice v oblasti rozvoje tepelného hospodářství.

 

Autor: 
Ladislav Šedivý, zastupitel za KSČM a předseda OV KSČM Tábor
Zdroj: 
LŠ (vítr)