Vojtěch Filip: Komunismus tady nikdy nebyl. Dohodu o toleranci budoucí vlády ještě nemáme hotovou

25. 5. 2018

Vojtěch Filip v rozhovoru pro Info.cz: Odmítáme euro, udržení koruny je předpoklad toho, abychom mohli vytvářet prostředí pro české podnikatele, kdy bychom byli schopni při evropských cenách, které jsou v České republice, dosáhnout postupně také evropských mezd.
Otázka valorizace důchodů v programovém prohlášení také je. Není možné nechat penzisty a další skupiny obyvatel v situaci, jako tady byli za Topolánkovy nebo Nečasovy vlády, kdy rozličné sociální dávky nejen stagnovaly, ale šly také dolů. Lidé se začali vinou těchto vlád ocitat v sociální nouzi a nakonec se zvyšoval i počet těch, kteří pracovali a zároveň byli závislí na sociálních dávkách. A ten, kdo pracuje, si přece musí vydělat na základní životní potřeby. Na to, aby měl kde bydlet, měl co jíst, a co si oblékat. A má právo také na odpočinek po práci, to znamená na nějakou dovolenou. A to ty mzdy nezajišťovaly. A sociální dávky už vůbec ne.
Voda je základní životní surovina. A Česká republika je v tomto ohledu ve složité situaci, protože od nás všechna voda odtéká. Jsme na rozvodí tří moří a musíme s vodou nakládat tak, abychom ji uchránili pro občany naší země. To znamená, že ji nemůžeme liberalisticky svěřovat zahraničním společnostem, nota bene ve chvíli, kdy mají správci vodohospodářských organizací možnost šahat lidem do peněženek. Co je vodné a stočné? I proto musí mít většinu vody ve vlastnictví stát.

Více v článku zde.

Autor: 
Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
Zdroj: 
Info.cz, (vítr)