Kateřina Konečná: Babiš chce vládnout. Je mu jedno s kým a s jakým programem

10. 6. 2018

Babišovi je úplně jedno, jaký program napíše, protože chce vládnout a ve své podstatě je mu jedno s kým, říká v rozhovoru pro Tiscali.cz místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Také hovoří o proměně své partaje v moderní levicovou stranu 21. století.

Je to opravdu krátká doba a samozřejmě se řeší aktuální věci a nejaktuálnější je naše tolerance či netolerance vládě. S tou máme docela těžkou hlavu, protože se vyjednává. Jako změnu ve vedení ale vidím minimálně to, protože jsem v něm už zčásti byla jako předsedkyně klubu poslanců KSČM v Evropském parlamentu, že je tam daleko větší snaha se dohodnout, dělat věci společně a víc stát za sebou, prostě být jednotní. To nám trochu chybělo. Minimálně dovnitř strany se přenášely některé zbytečné spory, které existovaly.

Teď se snažíme ty věci vydiskutovat nejprve ve vedení a potom teprve jít s tím ven. Nyní se připravujeme na komunální a senátní volby, takže témat je strašně moc. Je to všechno poměrně hektické, ale myslím, že to, o čem jsem mluvila, že mi schází na naší komunikaci na sociálních sítích a na komunikaci obecně, se budeme postupně snažit přetvářet ve skutečné věci, nebude to zítra, nebude to za týden, ale určitě na tom budeme pracovat.

  • Co jsou vaše cíle jako místopředsedkyně? O co usilujete?

Mám dvě oblasti, kterým se věnuji: evropskou politiku a občanský sektor. Co se týče evropské politiky, je to zcela jasné. Příští rok nás čekají evropské volby, musíme připravit program, kandidátku, kampaň. Té práce bude v následujících dvou až třech měsících poměrně hodně a musíme se domluvit na tom, jak to postavit. Myslím, že bychom to opravdu měli komunikovat daleko šířeji, například i s řadou levicových organizací, které mají různé názory na evropská témata.

Samozřejmě jsem obeznámena třeba s hnutím DIEM25 a dalšími, kteří už mají vytvořené nějaké programy. Například právě s hnutím DiEM25 bych ráda debatovala o budoucnosti evropské politiky a koordinovala s nimi společné aktivity. S několika jejich členy často hovořím a shodujeme se. Spolupracujeme se Stranou evropské levice, která taky vytváří svůj evropský program.

Vždycky říkám, že nejhorší je vymýšlet vymyšlené a sedět nad tím půl dne, abyste zjistil, že to někdo už má napsané a mohl jste to jenom, neříkám zkopírovat, ale vzít si inspiraci. Tam je jedno těžiště, které teď bude velmi aktuální, a musíme to do konce léta dát dohromady, protože minimálně program bychom měli mít připravený na konci září.

Celý rozhovor zde.

Autor: 
Tiscali
Zdroj: 
FB Tiscali (vítr)