Jiří Dolejš: Podpora bydlení a obchod s chudobou

12. 6. 2018

Na čtvrtek 14. června byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny PČR s programem podpory bydlení ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí. MPSV chce redukovat zneužívané dávky, současně je ale třeba řešit nabídku neziskového bydlení komunitního typu s veřejnou podporu. Jinak si zaděláme na velký problém.

Téma dostupného bydlení může být šlágrem letošních podzimních voleb. A ministryně v demisi Jaroslava Němcová vyvolala rozpornou diskusi svým plánem snížit doplatky na bydlení. Doplatek na bydlení dnes stojí státní kasu cca 3 mld a příspěvek na bydlení se vyplácí v souhrnu kolem 9 mld. A ministerstvo nechce, aby tyto veřejné peníze podporovaly obchod s chudobou, aby byly zneužívány spekulativním chováním soukromých ubytovatelů. Města jako Ústí n.L. také zavádějí jako nouzové opatření tzv. bezpoplatkové zóny aby omezily příliv příliv sociálně potřebných na své území.
Ano, je absurdní, pokud sociální dávky končí v kapsách majitelů ubytoven. Koncepce o bydlení už v roce 2015 uvažovala o sloučení zneužívaného doplatku na bydlení dle zákona o hmotné nouzi a příspěvku na bydlení dle zákona o sociální podpoře. Snaha redukovat zneužívané dávky ale nepomůže, pokud nebude provázaná s rozvojem sociálního bydlení. Omezit veřejné financování obchodu s chudobou je jedna strana rovnice, jak se ale má obec či kraj postarat o sociálně potřebné, pokud s redukcí zisku majitelů ubytoven dojde i k redukci nabídky bydlení? Řešení dostupného bydlení se zjevně neobejde bez strategické role státu.

Celý článek zde.

Autor: 
Jiří Dolejš, poslanec za KSČM
Zdroj: 
Aktuálně.cz (vítr)