Komunisté sdělili cenu za podporu vlády. Jejich 10 bodů vzbuzuje u Babiše opatrnost

14. 6. 2018

Navržená dohoda mezi menšinovou vládou a komunisty obsahuje i závazek, že hnutí ANO nezablokuje projednávání návrhů, které KSČM předloží do Sněmovny.Poslanci hnutí ANO už znají podmínky, za kterých jsou komunisté ochotní při hlasování podpořit jejich vznikající menšinovou koaliční vládu s ČSSD. Dokument, jehož obsah má Seznam k dispozici, obsahuje 10 bodů a Babišovi poslanci se s ním seznámili na včerejším jednání poslaneckého klubu.

Výměnou za loajalitu si komunisté nárokují mimo jiné posty v dozorčích radách státních podniků. "Strany dohody souhlasí s tím, že KSČM má právo navrhnout obsazení některých funkcí, aby mohla po dobu působení mandátu vlády plnit svou kontrolní roli. Zejména ve vnějších a vnitřních kontrolních orgánech centrálních orgánů a přímo řízených organizací,“ stojí v dokumentu.

Důležitým příslibem, který komunisté po menšinové koalici žádají, je také to, že jim umožní do Sněmovny předkládat vlastní návrhy zákonů. „KSČM bude své návrhy neobsažené ve vládním prohlášení z volebního programu předkládat prostřednictvím svých poslanců a vláda nebude blokovat jejich projednání,“ zní formulace. To, jestli vládní poslanci komunistické návrhy na plénu Sněmovny podpoří, či nikoliv, už bude na jejich uvážení.

Celý článek zde.

Autor: 
S-zprávy
Zdroj: 
FB S-zprávy (vítr)