Ladislav Šedivý: Umělecká díla k životu moderního města určitě patří

28. 6. 2018

Se zájmem sleduji prosazování a diskusi kolem návrhu projednávaném na pražském magistrátu, který předpokládá při developerské výstavbě i při investičních akcích města, aby byla 2% celkových nákladů vynaložena na drobnou venkovní architekturu. Tedy umělecká díla jako sochy, keramické plastiky, fontány a podobně.

Připomínám, že minulý režim, například při výstavbě sídlišť, pamatoval na jejich výzdobu až 4% nákladů. Dokladem jsou dodnes umělecké skulptury na Pražském, Náchodském či Sídlišti nad Lužnicí. O jejich uměleckou hodnotu sice můžeme vést spory, každopádně obytný prostor oživují, ozvláštňují a mohou se stát v panelákové džungli také dobrým orientačním bodem. Co je neoddiskutovatelné je fakt, že k příjemnému životu v moderním městě tato díla určitě patří.

V Táboře bychom podobnou legislativu také potřebovali. Škoda, že nebyla v platnosti již při výstavbě obytných celků na Maredově vrchu či v čekanické cihelně. Ale určitě by měla svůj smysl při rekonstrukci Křižíkova náměstí a náměstí TGM. Prvně zmíněnému náměstí by určitě slušela citlivá připomínka vynálezce Křižíka, jako je to v jiných městech. Ne ovšem indiferentní pseudoumělecká „díra kamsi“, která neodkazuje ani k historii města, ani názvu náměstí. Také náměstí TGM by si určitě místo betonu zasloužilo výraznější dominantu.

Proč o tom hovořím. Chápu, že i tato oblast intravilánu města je o penězích. A tak nedošlo na sloup s Beránkem Božím v Pražské ulici a dominanta kruhového objezdu u mozelu Elzet, která je vstupem do Tábora, měla být osazena nejlevnějším způsobem. Kusem plechu s vyříznutým kalichem. Naštěstí k tomu nedošlo.

Ujišťuji vás, že v příštím volebním období se jako zastupitelský klub KSČM zasadíme, aby minimálné dvouprocentní část nákladů na investice při výstavbě, ať už je investorem soukromý subjekt či město, byly patřičnými dokumenty prosazeny do legislativy města. Vede mne k tomu také skutečnost, že stále není jasno, jak se vyvine situace kolem budoucí výstavby v bývalých kasárnách Jana Žižky u Pražského sídliště. Jakýkoliv obytný celek v této lokalitě určitě není jen o bydlení, ale také by měl svou venkovní architekturou zpříjemňovat pobyt nejen bydlícím, ale i ostatním návštěvníkům.

Autor: 
Ladislav Šedivý, zastupitel Tábora za KSČM, předseda OV KSČM Tábor
Zdroj: 
vlastní (vítr)