Hlasy slibujeme jen pro věci, které jsme si vydupali, říká poslanec KSČM Dolejš

29. 6. 2018

Už v sobotu se rozhodne o osudu vlády, kterou včera jmenoval prezident Miloš Zeman. Na zasedání 90členného ústředního výboru KSČM padne rozhodnutí, zda komunisté Babišovu druhou vládu podrží. Podle poslance a bývalého místopředsedy strany Jiřího Dolejše je podpora kabinetu pravděpodobná, i když diskuze bude divoká. „Pokud máme poslední slovo, není to úplně nejšťastnější pozice. Ale nechceme trucovat v koutě,“ říká Dolejš.

Prezident jmenoval novou vládu. Tím, jak to nakonec uspíšil, překvapil i Andreje Babiše. Co vás?

Asi i pan prezident si uvědomuje, že prodlužování tvorby vlády nepřinese body nikomu. Ani těm, co vládu tvoří, ale vlastně ani jemu. Přitom hlavní odpovědnost za to, že se to tak vleče, nesou právě prezident a premiér. Není to tak, že Andrej Babiš a Miloš Zeman postavili KSČM před hotovou věc? Nečekal jste ještě nějaká jednání ohledně složení vlády? I my cítíme, že lidé už toho mají plné zuby. Nechceme to prodlužovat. Těch uplynulých šest měsíců bylo vidět, že jednáme. A naší prioritou bylo oněch sedm požadavků (zdanění církevních restitucí, zvyšování minimální mzdy, valorizace důchodů, ochrana přírodních zdrojů, zvýšení podílu státu ve vlastnictví vody, zastavení růstu cen bydlení, dostupná zdravotní péče – pozn. aut.) Chceme samozřejmě vědět, kdo bude ty priority zajišťovat, ale nějak zásadně kverulovat, trucovat, blokovat, to by pro nás nebyla šťastná role.

V souvislosti s jedním průzkumem volebních preferencí jste napsal, že lidé už mají toho handrkování dost. Nicméně v této situaci, do které vás prezident a premiér dostali, buď řeknete ano, nebo se bude dál handrkovat. To je přece nátlak, ne?

Ale jednou se konečné slovo říci musí. Pokud to poslední slovo máme my, tak to pochopitelně přitahuje pozornost. Je fakt, že to není úplně nejšťastnější poloha. My jsme celou dobu lidem vysvětlovali, že za daných výsledků voleb těch možností moc není. Buď budeme trucovat ve svém koutě, protože do kouta, kde je takzvaná pravicová opozice, nepatříme. Anebo se budeme podílet na jednání. Naše role je role strany tolerující, nikoli vládnoucí. Myslím, že to dokážeme voličům vysvětlit a obhájit to před nimi.

Troufnete si tipnout výsledek sobotního jednání ústředního výboru?

Kdybychom měli být těmi, kteří celé to jednání shodí ze stolu, tak by mě to překvapilo. Jistě si tam vyslechneme i kritičtější názory na průběh vyjednávání. Ale doufám, že přijdou i pozitivní návrhy směrem k realizaci. Abychom se už přestali hádat o tom, jestli paní Malá je dobrá, jestli Poche bude, nebo nebude. Koneckonců to je věc premiéra, prezidenta a koaličního partnera. Abychom se bavili o tom, jak priority skutečně naservírujeme voliči, aby byly reálné a aby je volič v delším časovém horizontu mohl ocenit.

Vzniká polokomunistická vláda, jak říká opozice? Je to heslo a já chápu, že něco se před volbami na plakáty dát musí. Ale pochopitelně že ta vláda svým programem rozhodně není polokomunistická. Ani pololevicová ne. Já bych ji označil konceptuálně za středovou. Pochopitelně se nevejde do formulek té katedrové pravice. Andrej Babiš je velký pragmatik a jeho volební výsledek zčásti stojí na levicových voličích, které nám vzal. Ale rozhodně bych ho neoznačil za člověka, který bude dávat dohromady nějakou levicovější vládu. To bylo znát, kdykoli jsme vznesli požadavky na zdanění velkých firem, kam logicky patří i Agrofert – jako by nás neslyšel. U sociálních transferů je vstřícný s ohledem na voliče i s ohledem na to, že v dobách konjunktury to ekonomika udýchá. Otázka je, co bude Andrej Babiš dělat, až skončí dobré počasí.

Celý rozhovor zde.

Autor: 
E-15
Zdroj: 
FB E-15 (vítr)