Setkání na Pintovce využito také k mediální poradě

7. 7. 2018

Krásné prostředí lesoparku Pintovka u Tábora bylo 6. července také využito k operativní mediální poradě. Za účasti předsedkyně JčKV KSČM Aleny Nohavové administrátoři krajských a okresních internetových stránek vyhodnotili dosavadní zkušenosti ze své práce. Jak připomněl první místopředseda krajského výboru Ivan Nadberežný, současné potřeby jihočeské stranické organizace vyžadují aktivnější podíl na vytváření mediálního prostoru a obrazu KSČM ve společnosti.  

V diskusi, při hledání nových možností a výměně zkušeností, byla jako příklad uvedena aktivita europoslankyně a místopředsedkyně ústředního výboru Kateřiny Konečné. Její vydávaný Newsletter (elektronický informační zpravodaj) pravidelně informuje o její práci a aktivitách ostatních europoslanců zvolených za KSČM v Evropském parlamentu. Obdobným pozitivním příkladem je pravidelné vydávání jindřichohradecké Naděje. OV KSČM Jindřichův Hradec zde také informuje o činnosti a aktivitách svých členů a okresní organizace. Jinými slovy je to obdoba Newsletteru na okresní úrovni.

Jako významné doporučení zazněl požadavek větší spolupráce s regionálními novinami, redaktory a novináři. V této souvislosti zazněla opakovaná kritika krajských, městských a obecních zastupitelů i dalších funkcionářů na mediální nečinnost. Pracují dobře, jsou často oceňováni i ostatními zastupiteli mimo KSČM, ale ostýchají se o svém úsilí a práci informovat okolí a širší veřejnost. To je jedna z našich zásadních slabostí, které zasluhují řešení a nápravu.

Média jsou zdrojem moci – potencionálním i skutečným prostředkem vlivu ovládání a prosazování... Již dávno jen nepopisují skutečnost, ale skutečnost sami vytvářejí. Neochuzujme se o tento vliv!

Vzájemná výměna názorů se dotkla i širších souvislostí přesahujících krajskou úroveň. Jednou z nich je nevyužívání jednotného celostranického redakčního internetového systému. V tom nebyl dosud splněn požadavek na jednotné využívání webových stránek všemi kraji a pak okresy. Dále bylo doporučeno vrátit se k dříve osvědčenému jednotnému informování o práci a činnosti poslanců cestou centrálního webu ÚV KSČM. Jednotlivé články roztříštěně publikované v Haló novinách a dalších mimostranických médiích nestačí.

Tyto a další náměty budou jistě zohledněny příštím jednáním výkonného výboru jihočeského krajského výboru, který se má zabývat mimo jiné také statutem a jednacím řádem mediální komise.

Závěrem snad krátce a heslovitě připomenu význam masových médií. Média jsou zdrojem moci – potencionálním i skutečným prostředkem vlivu ovládání a prosazování... Již dávno jen nepopisují skutečnost, ale skutečnost sami vytvářejí. Neochuzujme se o tento vliv!

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní