Josef Šenfeld: Hon na čarodějnice ve Spojených státech nemá hranic.

26. 7. 2018

»Odpovědnost za ovlivňování amerických voleb je na Putinovi«, napsal Trump a prý každá hlava přece odpovídá za dění ve své zemi.

Chápu sice, že prezident v prezidentském systému či premiér v tom obyčejném, za mnohé odpovídají, ale… Musím panu Trumpovi položit otázku: Kde je hranice odpovědnosti politika? Odpovídá pan Trump za střelce v amerických školách, kteří zmařili nemálo životů? Odpovídá za stále ještě existující slums u velkých měst a za činnost gangů v nich? Odpovídá za automobilové havárie na silnicích a dálnicích v zemi?

Kam až může sahat ovlivňující ruka prezidenta? Může Putin odpovídat za hackera Nikulina, za mladou ruskou ženu momentálně žijící v USA, která se pokoušela dostat do blízkosti amerických finančníků a doufala mít z toho profit? Za to, že třeba nějaký agent (jde o konstrukci), který prozradil své podřízené jiné centrále, se třeba onomu agentu nepomstil? Je to tak nemyslitelné? Do své otázky jsem mohl zařadit Putina i Trumpa, Macrona, Mayovou či Merkelovou. Ale mohl jsem se zeptat – s prominutím – zda zodpovídá za to, že na toaletě v Bílém domě neteče voda. Je to tak absurdní otázka? Myslíte?

Hon na čarodějnice ve Spojených státech nemá hranic. Kdo podal ruku ruskému velvyslanci či s ním mluvil na nějaké recepci beze svědků, je potenciální zrádce. Nebo se setkal, třeba i náhodně, s nějakým ruským turistou a poradil mu, jak se dostat na Central Park. A přitom to nehlásil na správný úřad. Za onen nový maccartysmus může prezident Trump? Může i nemůže. Nemá však síly ho zastavit, protože strana, která volby prohrála, se s porážkou nechce smířit a alespoň znejišťuje prezidentův tým a samotného Trumpa. Ten neví, na čem je a často musí kličkovat, vyklízet pozice a tvrdit, že co řekl, tak vlastně neplatí. Pro svět to není dobrá zpráva. Kéž by i lídři Evropské unie pochopili, že cesta v závěsu Spojených států vede do pekel.

Autor: 
Josef Šenfemd, poslanec za KSČM
Zdroj: 
FB JŠ, (vítr)