Radek Springer: Dobrovolní hasiči si naši pozornost a podporu zaslouží

3. 8. 2018

Letošní jarní a letní počasí bylo a je téměř tropické. Není proto divu, že v permanentní pohotovosti jsou nejen profesionální hasiči, ale také jednotky dobrovolných hasičů ve městech a obcích. Na jihu Čech působí téměř 50 000 dobrovolných hasičů v 1 028 sborech.Ty letos evidují desítky a stovky zásahů.

Jako zastupitel Jihočeského kraje za KSČM proto považuji za nutné, aby kraj pro činnost dobrovolných hasičů vytvářel co nejlepší materiální podmínky. Podpořil jsem proto v rozpočtu kraje dotační grant ve výši desítek milionů našim dobrovolným hasičům pro rok 2018, který je průběžně čerpán v průběhu roku..

Jen na nedávném jednání zastupitelstva kraje jsme zvedli ruku pro potřeby jihočeských SDH hned ve čtyřech případech. Třem jihočeským sborům jsme pak odhlasovali dotaci po 250 000 Kč, tedy celkem 750 000 Kč. Byly to SDH Mirovice, Suchdol nad Lužnicí a České Velenice. Také jsme prodloužili vyúčtování dotace ve výši 3 miliony korun SDH Bechyně na rekonstrukci Hasičského muzea.

Aniž bych podceňoval profesionální práci při výjezdech a cvičeních dobrovolných hasičů, či při záchraně majetku, zdraví a životů, chci se zmínit ještě o jednom fenoménu. Tím je bezesporu skutečnost, že dobrovolní hasiči jsou na vesnicích a v menších obcích organizátory společenského, sportovního a kulturního živora. Tedy jakýmisi garanty toho, čemu říkáme občanská společnost. Proto považuji podporu jejich činnosti za jeden z prioritních úkolů kraje a jeho zastupitelů či radních.

 

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)