Ladislav Šedivý: Hlásná trouba radnice stále v orchestru dominuje

14. 8. 2018

Nové volební období klepe na dveře a všichni v tom příštím očekáváme změny k lepšímu. Týká se to nejen všech oblastí života v Táboře, ale také tohoto periodika - Noviny táborské radnice (NTR). Když zákonodárci schválili v říjnu 2013 novelu tiskového zákona, v oblasti radničních periodik tak učinili moudře. V praxi novela stanovila, že jejich vydavatelé musí poskytnout prostor pro sdělení, která vyjadřují názory členů zastupitelstva. Cílem bylo, nejen v Táboře, zabránit systematickému nezařazování postojů opozice.

Tehdejší i dnešní šéf redakční rady NTR, tvůrce jejich statutu a starosta Jiří Fišer si však ve svém prvním volebním období novelu zákona vyložil svérázně. Zastupitelé mají od těch dob možnost poblikovat své články v rozsahu 1500 znaků včetně mezer, což je asi 16 řádek. Jistě sami uznáte, že jen při diskusích zastupitelů nad zásadními problémy, jako jsou namátkou rekonstrukce veřejných prostor, využití bývalých kasáren, věznice na Všechově, situace v teplárenství atd., je to sakra málo.

Veřejnosti jsou v NTR předkládány jen konečné výsledky koaliční politiky a více se nedozví.Přitom opoziční komunální politici přicházejí mnohdy s variantními a efektivnějšími řešeními (koalicí neakceptovanými), která ovšem veřejnost nezná a tedy nemůže si udělat názor. Přitom nejde o politikaření, ale věcná a konstruktivní řešení ku prospěchu života ve městě. NTR tedy zůstávají z podstatné části jen hlásnou troubou vedení radnice. V nastávajícím volebním období se pokusíme o změnu, aby občané konečně věděli, kdo a co prosazuje a je koaliční hlasovací mašinou zlikvidován.

Autor: 
Ladislav Šedivý, zastupitel za KSČM a předseda OV KSČM Tábor
Zdroj: 
vlastní (vítr)