V Rusku přibylo příznivců srpnové invaze. Hrdinové zabránili válce, tvrdí

20. 8. 2018

Za deset let stoupl na téměř dvojnásobek počet Rusů, kteří schvalují okupaci Československa v srpnu 1968. Nyní je jich mírně více než odpůrců vpádu vojsk. Ukázal to celoruský průzkum veřejného mínění agentury FOMnibus. Téměř polovina Rusů podle něj buď o invazi neví, nebo na ni nemá názor.

V těchto dnech noviny Náš čas z Rostovské oblasti na jihu Ruska přinesly článek o srpnové invazi, který pod titulkem „Vojáci čestně splnili svůj úkol“ tyto „hrdiny“ oslavuje a okupaci Československa označuje za nezbytnou. „Šlo o zákonitou obrannou reakci na velice pravděpodobnou agresi NATO,“ uvádí autor článku s odvoláním na veterány a dodává, že zcela odpovídala „závazkům a duchu“ Varšavské smlouvy. A chválí veterány, že zabránili vypuknutí války.

„Důvodem změny pohledu Rusů na srpen 68 může být celková rehabilitace SSSR ze strany Kremlu,“ říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Na oficiální úrovni se nic nezměnilo. Pokud jde o postoj Ruské federace k invazi sovětských vojsk a dalších armád Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 do Československa, stále platí slova pronesená prvním ruským prezidentem Borisem Jelcinem v roce 1993. „Vpád odsuzujeme jako agresi, jako útok na svrchovaný, samostatný stát, jako vměšování do jeho vnitřních záležitostí,“ řekl Jelcin. 

Celý článek zde.

 

 

Autor: 
iDnes
Zdroj: 
FB iDnes (vítr)