Ladislav Šedivý: Vedení Tábora jako malé dítě: My ne, to oni!

22. 8. 2018

Zpráva, že táborský stavební úřad vydal 14. srpna veřejnou vyhláškou výzvu ZOO Tábor odstranit do tří měsíců desítku nepovolených staveb a několik oplocení pozemků, vyvolala bouři mezi obyvateli města. Nejen na facebooku. Nechci se zabývat tím, kdo všechno kdy udělal kromě původního majitele Hrubého chybu, ale docela mne pobavilo, jak reaguje vedení města.

Na protesty a obvinění lidí má jedinou odpověď: My nic, není to naše kompetence, to stavební úřad. Jako v jiných případech mi tento alibismus vaří krev v žilách. Po celou dobu jsem na jednáních zastupitelstva na tyto skutečnosti spolu s ostatními zastupiteli za KSČM upozorňoval a ve sporech s panem Hrubým jsem se dostal až k ústavnímu soudu. Takže vedení města léta nic nevědělo? Když pominu všechno ostatní, kdy radnice nechávala Hrubého stavební partyzánské metody bez povšimnutí, pak jen dva příklady.
Prvopočátek problémů: Když „podnikatel“ Hrubý plánoval ZOO, konalo se šetření na místě. Na Větrovy dorazil kde kdo ze zainteresovaných, jen obeslaná radnice svého zástupce nevyslala, přesto, že plánovaný projekt ležel na katastrálním území města. Přesto, že byl v přímém rozporu s územním plánem. Přesto, že projekty Hrubého, například obytný komplex na sv. Anně, šly již dříve do kytek a město muselo dofinancovávat desítkami milionů. Takže zanedbání povinností, laxnost, nebo úmysl? Radnice mohla tehdy říci zásadní NE, což neučinila.
Druhým případem byla žádost Hrubého o udělení licence na provozování ZOO. To již stály některé nepovolené stavby, přesto starosta Fišer napsal dobrozdání o přínosu ZOO pro Tábor. I na tomto základě získal Hrubý licenci a stavěl dál bez ohledu na územní plán, stavební zákon a další legislativu.
Házet svou odpovědnost na někoho jiného, to dělají malé děti. Rozhodně by takto postupovat neměli naši volení zástupci a potažmo vedení města. Všichni z nich mají odpovědnost vůči svým voličům a zejména pak těm v příměstské části Větrovy. Tady se hrubým způsobem nečinností radnice narušily podmínky pro život. Silnice nepřizpůsobené zvýšené dopravě, parkování návštěvníků ZOO kdekoliv včetně autobusů, hluk, prach a další negativní průvodní jevy.
Je třeba říci, že ani po třech letech se s těmito problémy nevyrovnal nový majitel Evžen Korec. Na novou příjezdovou komunikaci, kterou by měl zřídit stále neslyší. A to, že problémy s černými stavbami za tři roky nevyřešil i když to sliboval, také o něčem svědčí.

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)