Země živitelka: Braný i Stráská zdůrazňují regionální potraviny

27. 8. 2018

"Země Živitelka zažívá opět návštěvnický boom. Nejen malí kluci se těší na spoustu traktorů a kombajnů, které můžou v areálu výstaviště až do úterka vidět. Já osobně mám velkou radost z velkého zastoupení regionálních dodavatelů potravin. To je věc, která je důležitá podporovat," uvedl na sociálních sítích Petr Braný.

Jeho vyjádření plně koresponduje se snahou Jihočeského kraje preferovat české potraviny. "S podporou regionálních potravin bychom měli začít už u dětí". Řekla to hejtmanka Ivana Stráská během slavnostního zahájení letošní Země živitelky, jejíž 45. ročník odstartoval ve čtvrtek 23. srpna na českobudějovickém výstavišti. Kraj chce podle Stráské vzbudit zájem o regionální potraviny už u našich nejmenších. Proto připravuje ve spolupráci s místními akčními skupinami soutěž pro školní jídelny s pracovním názvem Jihočeská kuchtička.

Stráská zároveň zastává názor, že bychom se všichni měli také učit jihočeských produktů vážit. „Děti by měy vědět, že kuře neroste samo od sebe v supermarketu a za obyčejným krajícem chleba se skrývá spousta práce,“ zdůraznila hejtmanka a poděkovala všem zemědělcům za jejich každodenní práci.

.

Autor: 
(vítr)
Zdroj: 
FcB, (vybral vítr)