Ladislav Šedivý: Kdo chce v školství nadstandard, ať si ho také zaplatí

29. 8. 2018

Před nedávnem jsem si se zájmem přečetl v iDnes článek, kterak města myslí ve svém sociálním programu na rodiny s malými dětmi předškolního věku, zejména kolem dvou let. Některá začala částečně dotovat určitou sumou příspěvek rodičů školkám, jiná třeba platí školné a stravu si rodiče financují ze své kapsy. Autor článku tleskal mimořádné péči a dá se souhlasit. Tato péče má ovšem vždy zásadní podmínku. Rodiče musejí přinést na radnici potvrzení, že ve školkách zřizovaných městem není pro jejich dítě místo.
Ne tak v Táboře. Město přispívá již několik let na dvouleté děti v soukromých školkách sumou 3000 Kč, a to i přesto, že školky zřizované městem jsou i na takto malé děti personálně i materiálně připraveny a mají stále kapacitu několika desítek míst. Původně šlo ročně o několik statisíců, dnes se tato „dotace“ pohybuje kolem milionu korun.
Zajímavé také je, že do těchto soukromých zařízení docházejí děti především z dobře situovaných rodin, které rozhodně na třítisícový příspěvek města odkázány nejsou. Nemám nic proti soukromým předškolním a školním zařízením. Ale pokud je v městských školkách místo, pak je příspěvek města nadbytečný. Z obecní pokladny tak dotujeme podnikatelskou aktivitu soukromých subjektů a také movité rodiče. To nepovažuji za sociální přístup, ale spíše přístup asociální. Vynaložené peníze by se mohly použít efektivněji třeba na vybavení městských školek, platy odborného personálu a podobně.
A ještě jedna poznámka. Jestliže místostarostka Michaela Petrová (JINAK!) odpovědná za školství obhajuje tento stav slovy, že každý má právo vybrat si tu školku či školu, kterou považuje za nejvhodnější, tedy i soukromou školu, pak jí dávám za pravdu. Ovšem jen v případě, že školné v těchto soukromých zařízeních nepůjde z peněz nás všech.
Také v programu KSČM pro nastávající komunální volby se tomuto tématu věnujeme. Pokud nám veřejnost dá důvěru, pak se rozhodně zasadíme o zrušení příspěvku rodičům na soukromá předškolní zařízení. Samozřejmě jen v případě, že bude dostatek míst v městských školkách.

 

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)