Radek Springer: Obchvaty obcí přijdou kraj na stamiliony. Dostane se i na Tábor|?

3. 9. 2018

Dopravní politika kraje a její část – obchvaty obcí – jsou jednou z priorit zastupitelstva Jihočeského kraje. A samozřejmě také zastupitelského klubu KSČM. Cílem tolik potřebných obchvatů obcí a měst je zvýšit bezpečnost, minimalizovat hluk, prašnost a dopravní zatížení, které značným způsobem zhoršuje životní prostředí pro zdejší obyvatele. Ve většíně případů tyto investice dosahují výše desítek až stovek milionů.

Jedna z těchto staveb byla otevřena minulý pátek 31. srpna s čtrnáctidenním předstihem a jedná se o obchvat Němčic na Prachaticku. Vybudování obchvatu o délce 1,6 kilometru si vyžádalo náklady zhruba 46 milionů korun. Z 90 % kraj na její financování využil prostředky z operačního programu IROP, zbylých 10 % uhradil kraj,

V plánu jihočeského kraje je nyní například velmi náročný, finančně i stavebně, obchvat v blízkosti obce Srubec. Přeložka silnice druhé třídy číslo 157 tak povede asi 300 metrů dlouhým tunelem. Cena stavby se kvůli tomu navýší cca o 132 milionů korun. Obchvat Srubce, který se bude skládat z přeložky silnice druhé třídy číslo 156 a číslo 157, tedy bude stát okolo 658 milionů korun.

Na stejnou cenu, tedy dost přes půl miliardy korun, byla odhadována před lety stavba dlouho krajem slibovaného jižního obchvatu Tábora ve směru Slapy – most přes Lužnici – Tesco. Zatím ovšem kraj k nějakým zásadnějším krokům v přípravě realizace této stavby nepřikročil. Pokud získám v blížících se komunálních volbách důvěru voličů, pak se jako Táborák rozhodně pokusím učinit vše – nejen v klubu zastupitelů za KSČM - pro to, aby se konečně tento obchvat postavil. Chápu, že nejde o malé peníze, ale pro druhé největší město v kraji jde o investici velmi zásadní. Veškerá doprava z jihu od Bechyně, včetně nákladní, projíždí stále ulicemi Tábora a v jeho částech působí silně výše zmíněné negativní jevy.

 

 

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jč. kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)