Petr Braný: Změny můžeme udělat jen společně

3. 9. 2018

Kandidáti do zastupitelstva za KSČM nechtějí vzdát řešení problémů Českých Budějovic, v nichž se zatím příliš nepokročilo. Takovými „stálicemi“ jsou doprava a parkování ve městě. Dopravní zácpy jsou tady na denním pořádku a zejména v létě přivádí zacpaný průjezd městem k zoufalství řidiče směřující na jih za sluncem a koupáním v moři. Po takovém zážitku většinou ani nechtějí město později navštívit, což je určitě škoda. Krásných památek se zajímavými příběhy by u nás našli hodně. Obchvat Českých Budějovic stále chybí. Spoléhali jsme se na dálnici, ale ukázalo se, že je to na dlouhé lokte. České Budějovice také trápí nedostatek mostů, což bychom chtěli napravit. Když se stane nehoda, způsobí kolaps dopravy, kterou není kam odklonit. Obyvatelé města si stěžují na nedostatek parkovacích míst. Tak vedení města začalo zavádět parkovací zóny jako v Praze. KSČM chce ale v příštím volebním období napravit situaci, že lidé dojíždějící za prací houfně odstavují auta tam, kde zóna není, takže místní pak nemají kde zaparkovat. KSČM má proto ve volebním programu bod, že regulace dopravy nesmí probíhat na úkor jiné městské části.

V Českých Budějovicích chybějí městské byty s dostupným nájemným zejména pro mladé lidi a seniory s nižšími příjmy, což chceme změnit. Za důležité považuji také to, aby se nezvedaly ceny tepla pro domácnost. To se nyní daří. Podílel jsem se za KSČM na vypracování projektu, podle něhož by část dodávek tepla přicházela z Jaderné elektrárny Temelín, což by mohlo cenu i snížit. Nyní má teplárna do konce roku smlouvu o smlouvě budoucí s ČEZ a doufám, že brzo dojde k jejímu podpisu. Do konce roku 2023 by pak měl být tento systém spuštěn. Pokud vše půjde dobře, smlouva by dodávky tepla zaručila na 25 let. Teplárna by ovšem byla dále v provozu. Předně je třeba zajistit v létě dodávky teplé vody a také se připravit na vykrytí výpadku dodávek z JETe, kdyby čidla spustila poplach. Takže počítáme s tím, že z jaderné elektrárny bychom pokryli zhruba 45% spotřeby. Pro městský rozpočet to ovšem znamená snížení zisku z teplárny. Jsem ale přesvědčený, že to vynahradí spokojenost obyvatel, když se podívají na své vyúčtování za tuto službu. Chtěl bych se zmínit ještě o jednom problému, který musí zastupitelstvo Českých Budějovic řešit. Až se v roce 2024 zakáže skládkování komunálního odpadu, vyvstane tradiční otázka, kam s ním. A občany by naopak nepotěšilo zvýšení plateb, protože spalování je šestkrát i sedmkrát dražší než skládkování. Na jihu Čech s krásnou přírodou nechceme stavět spalovnu, takže nyní po republice hledáme, kdo by od nás mohl odpad odebírat. A uvažujeme samozřejmě i o vlastních možnostech nakládání s vysušeným komunálním odpadem.

Teď se o hlasy občanů-voličů uchází každý politik. KSČM ale chce, aby vaše názory nezapadly ani po volbách. Za důležité považujeme stanovit řád pro komunikaci s občany. Co mám na mysli? Když se připravuje nějaká výstavba, tak je sice předem stanoveno veřejné projednávání, ale tam se dostaví tak deset či patnáct lidí. Těšně před zahájením stavby se ale ozvou sdělovací prostředky a rázem se strhne lavina petic a rozproudí se široká diskuse. S nadsázkou bych mohl říct, že v Českých Budějovicích nejlépe víme, co nechceme. 

To je třeba změnit a občanů se všemi dostupnými prostředky ptát na jejich názory dřív, než se něco schválí. Skutečné změny můžeme udělat jen společně.

Autor: 
Petr Braný
Zdroj: 
vlastní (vítr)