Ladislav Šedivý: Starosta Fišer velí k ústupu. Katoličtí páni z Plzně obsazují husitský Tábor

11. 9. 2018

Tak nám tento pátek 14. září začínají po sedmadvacáté Táborská setkání. Šestadvacet ročníků bylo pod taktovkou táborské agentury ARGO a Petra Nůska, letos poprvé bylo vypsáno (pro některé nepochopitelně, podle radnice podle zákona) výběrové řízení a přijedou sem šermíři z Plzně. Husité sice v roce 1433 ani po deseti měsících katolickou Plzeň neobsadili, ale povedlo se to po téměř šesti stoletích na tři dny Plzeňským.
A právě tato reminiscence je v těchto dnech častým námětem kritiky na sociálních sítích. A to jak z řad táborských šermířských skupin, tak z řad veřejnosti. Hluboká historie husitských válek je ovšem to, co mi na letošních Táborských setkáních vadí nejméně. Současní Plzeňští za minulost svých katolických předků mohou asi stejně tak, jako Táboráci za někdejší katastrofální porážku u bran západočeské metropole.
Jsou věci, které mi na pojetí, režii a organizaci „Táborek“ vadí podstatně více. Podle někdejšího vyjádření dosluhujícího starosty Jiřího Fišera (Tábor 2020) měly být už ty předminulé (2016) poslední v mnoho let se opakující podobě. Měly se po nich sejít všichni zainteresovaní, hlas měl být dán na městských stránkách veřejnosti. Táborská setkání 2017 měla už mít jinou podobu. Padaly i návrhy, že by nemusela být každoročně. Jenomže rok se tehdy sešel s rokem a vedení radnice prohlásilo, že bylo příliš málo času na všelidovou diskusi. Takže i Táborská setkání 2017 se nesla v předem nastavené šabloně. Jako stálice ARGO a průvod, do tabulky kulturních vystoupení se jen dosazovala jména kapel a zpěváků. S jedinou změnou většinové neúčast skupiny ARGO je tak tomu i letos.
Vyslovuji svůj názor i proto, že Táborská setkání jsou jen jedním z příkladů, kterak se vedení radnice pod vedením Jiřího Fišera daří po dvě volební období spolehlivě odsouvat palčivé problémy. K dalším patří třeba rekonstrukce Budějovické ulice, výstavba v bývalých kasárnách Jana Žižky, výstavba senior domu před nemocnicí, přeložka Měšice – Vožická, jižní obchvat města Slapy - most přes Lužnici – Tesco a další. Jiří Fišer tušil, že leccos by mu body u voličů nepřineslo, a tak řešení zmíněných problémů odsunul na období, kdy si už na radnici balí a s úsměvem zásadní věci nechává vše na novou radniční garnituru.
Ladislav Šedivý, zastupitel Tábora za KSČM

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)