Richard Schötz: Chránit centrum města před přehříváním

11. 9. 2018

Návrat zeleně do města není jenom ekologická, ale i životní nutnost. Naše město je krásné, s bohatou historickou tradicí. Už od svého založení v roce 1265 vznikalo podle pevného projektu, velice moderního na svou dobu. Díky geografické poloze je místní klima mírně teplé samo o sobě a s mírnou zimou. Blízká pohoří, jako jsou Šumava, Novohradské hory a slabě i vliv Alp, způsobují tzv. fénové efekty při jihovýchodních větrech. Díky tomu je tu srážkový stín a zvýšení teploty. Poloha na dně mělké široké pánve omezuje proudění vzduchu. To má za následek poměrně rozsáhlé zimní inverze. Také hustá zástavba a velké betonové či vydlážděné plochy způsobují obecné nižší rychlost větru a vyšší teploty v centru. Například pár minut chůze vzdálený park Stromovka má teploty až o 10°C nižší než centrum. Už proto vidíme vysazení stromů na náměstí jako velice důležitý vznik “zeleného pásu”, který pomůže chránit centrum od přehřívání. Důležitý je každý strom, každý kousek trávy, ve který půjde alespoň část současné betonové plochy přetvořit. To není přece žádný rozmar. Je to vklad pro budoucnost. Musíme si uvědomit, že pokud nyní začneme betonové město přetvářet na zelenou oázu, výsledky této práce naplno ocení až naše děti a vnoučata. Proto je velice důležité co nejdřív začít. Každé zaváhání nás o další generaci vzdaluje výsledku. Navíc váhání v době, kdy se hovoří o globálním oteplování, rozhodně není ani strategicky dobrý krok. Chceme příštím obyvatelům města zanechat nevydrancované prostředí, ve kterém se jim bude dobře pracovat i bydlet a ve kterém budou rádi trávit svůj volný čas. Prostě žít a potkávat se pří provozování různých volnočasových aktivit, jejichž pestrost bude rozhodně vyšší, než kdyby byli odkázání pouze na přehřátou betonovou džungli.

Samozřejmě že nejde jenom o výsadbu stromů na náměstí a zřízení několika travnatých ploch. Jedno lidové moudro říká, že všechno souvisí se vším a mně nezbývá, než s tím souhlasit. Pokud se na problematiku podívám globálně, vidím, že je nutné řešit současně i dopravu. Stromy neprůjezdné a kolonami sotva popojíždějících, kouřících aut přecpané město samy o sobě nezachrání. Takže je nutné dořešit obchvatové a odlehčovací komunikace. Je nutné vytvořit “zelenou” dopravní infrastrukturu do míst, odkud chceme auta vyhnat. Zákaz ale nic neřeší, pokud není alternativa, jak se na místo dostat.

Kvůli zachování rázu města by se neměly rozšiřovat stávající komunikace a zvětšovat tím už i tak gigantickou plochu betonových a asfaltových “výparníků”. Pro napojení na obchvatové komunikace, nebo musí - li být vedeny v blízkosti sídlišť či obytných čtvrtí, je nutné i za cenu vysokých pořizovacích nákladů budovat je pod zemí, tak jak je ve vyspělém světě obvyklé. Nad nimi lze zřídit další zelené plochy.

KSČM si uvědomuje všechny tyto současné bolesti našeho krásného bydliště a chce se podílet na jejich řešení s vámi, občany. Neboť nejlépe víte, co potřebujete a co vám stále chybí. Váš názor je pro nás ten nejdůležitější. 

Autor: 
Richard Schötz – kandidát KSČM do ZM Č. Budějovice a do Senátu
Zdroj: 
vlastní (vítr)