Stanislav Křída: Kvalitní služby za rozumnou cenu

17. 9. 2018

Jste spokojení s kvalitou komunálních služeb? Odpovídá jejich kvalita ceně, za kterou je město nakupuje? Není možné na nich ušetřit a přitom zvýšit kvalitu? A nepřišel čas vzít si příklad od sousedů?

Každý z nás by chtěl, aby komunální služby fungovaly. Aby teplárna topila, veřejná doprava fungovala, voda tekla, ulice byly uklizené a opravené, zeleň byla upravená a zalitá, tráva posečená, odpad odvezený, sběrný dvůr otevřený, veřejné osvětlení svítící, semafory rozumně fungující... A to vše za ceny, které by odpovídaly jednoduchému heslu „kvalita za rozumnou cenu“. Ať už tu cenu platí obyvatelé ze své kapsy, nebo město z té naší, společné, městské.

Není to zas až tak dávno, kdy se v duchu českého „odezdikezdismu“ privatizovalo vše a za každou cenu. Soukromník měl být vždy lepším hospodářem než podniky ve společném, či městském vlastnictví. A tak i u nás v Budějovicích zrušili technické služby, místo nich se sběr odpadu, úklid, ozelenění, správa vodohospodářského majetku svěřil soukromým společnostem často s podílem zahraničního kapitálu. Nějakým zázrakem se nedostalo na Dopravní podnik a částečně i na Teplárnu. Soukromý poskytovatel má samozřejmě své vlastníky, kteří chtějí svůj podíl, tedy zisk, a ceny tomu – dosažení zisku – musí odpovídat. Takže hlavním cílem je poskytnout služby za co nejvyšší cenu s co nejnižšími náklady. A tomu odpovídá jejich kvalita.

Přitom se stačilo podívat do kteréhokoliv většího města na západ, v případě Budějovic spíše nedaleko na jih - do Lince. Do města, kde funguje městský podnik, který zajišťuje všechny výše popsané služby pro Linec a jeho obyvatele. Protože podnik patří městu, není jeho hlavním posláním dosažení zisku, jak je to u soukromých majitelů. Město ho totiž nepotřebuje, platilo by ho totiž samo sobě, což je nesmysl.

Myslím si, že i u nás přišel čas, kdy bychom měli začít připravovat konkrétní kroky k vytvoření takového komunálního podniku v Českých Budějovicích. První malý krůček už město udělalo. Vypovědělo soukromou firmu, která vybírala parkovné, a svěřilo výběr Dopravnímu podniku. A my bychom chtěli v následujícím volebním období pokračovat a na bázi Dopravního podniku a Teplárny začít budovat velký městský podnik komunálních služeb, který by postupně, tak jak budou končit jednotlivé smlouvy, přebíral do své péče všechny komunální služby a zajišťoval je pro občany a město za přijatelnou cenu při vysoké kvalitě.

Jestli je pro Vás tento záměr přijatelný, tak stačí jediné: dát nám svůj hlas.

Stanislav Křída – člen Finančního výboru RM Č. Budějovice za KSČM
vlastní (vítr)