L. Šedivý: O demokracii a podvratné činnosti neziskovek. Řešení? Domobranu na ně!

18. 9. 2018

Jestliže někteří autoři a média upozorňují na nárůst podpory stran a hnutí s nedemokratickým a extrémistickým programem, rozhodně nejde o poplašné zprávy. Se zájmem jsem si přečetl „Program pro Tábor“ jisté „ministrany“ do nastávajících komunálek a chvíli jsem se v duchu usmál. Pak jsem zjistil, že je to spíše k pláči.

Nejvíce mne zaujal požadavek: „...podpoříme vznik dobrovolných neozbrojených domobraneckých skupin. Vybavíme je m.j. jednotným úborem a potřebným vybavením k monitorování bezpečnostní situace na území Tábora. Domobranci budou podřízeni veliteli městské policie, jíž budou vždy zvát k zásahu. Kdo bude páchat přestupky a trestnou činnost, bude s ním přísně nakládáno.“
To už velmi silně připomíná neblahou historii nacistické SA. Jejím přímým předchůdcem byl oddíl nazvaný Stabswache (Štábní stráž), zřízený při nástupu nacismu v Německu v květnu 1923 s cílem chránit vedení NSDAP při veřejných akcích. Také měl tento oddíl proklamativně zpočátku jen dbát na veřejný pořádek, ale stala se z něj posléze jedna z nejodpornějších a nejzločinečtějších nacictických organizací.
Zmíněná strana nese kromě jiného v názvu odkaz na demokracii. Přesto její program je pravým opakem toho, čím demokracii charakterizujeme. Například tvrdí, že „Okamžitě přerušíme podporu politickým a tzv. lidskoprávním neziskovkám provádějícím podvratnou činnost na území města a ve školách.“ Tedy na některé neziskovky a jejich efektivitu či zaměření můžeme mít určitě kritický názor, ale čeho je moc, toho je příliš. Jako dlouholetý člen táborského zastupitelstva jsem rozhodně nikdy nezaznamenal „podvratnou činnost neziskovek na území města a ve školách“.
Nedávno rozvířila veřejné mínění mediální prohlášení premiéra Babiše na možnost zákazu KSČM jako nedemokratické strany. O tom, že KSČM patří do demokratického spektra současné české politiky nemůže být pochyb. A to i na komunální úrovni. Prosím, podívejte se před volbami do programu táborské KSČM. Rozhodně tam nenajdete podobná zvěrstva, jako u výše citované strany. Naopak, ke všem bodům směřujícím k dalšímu rozvoji našeho města volíme výhradně demokratické postupy, tedy prostřednictvím rozhodnutí samosprávy.

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)