Náklady na bydlení rostou. Zdražují nájmy, elektřina i voda

18. 9. 2018

Rostoucí ceny v oblasti bydlení se netýkají jen cen nových, či starších nemovitostí. Připlatit si za bydlení musí i lidé, kteří bydlí v nájmu, nebo svou nemovitost už dávno vlastní. Podle Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostly jak ceny elektřiny, tak i tepla a teplé vody.

Kvůli rostoucím nákladům na bydlení vzrostla meziročně i inflace. Podle ČSÚ byl meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle bydlení byl důsledkem vyšších cen elektřiny o 0,5 %, nájemného z bytu o 0,4 % tepla a teplé vody o 0,4 %.

„V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 2,4 %, což je o 0,1 p.b více než v předchozím měsíci. Za rychlejším růstem stojí zejména vyšší ceny nájmů a energií. Dlouhodobě vyšší ceny elektřiny se tak se zpožděním projevují i v konečných cenách pro domácnosti,“ doplňuje František Táborský, analytik Raiffeisenbank.

Bohužel se zvyšující ceny nemovitostí a růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů promítá i do nájemního bydlení. Ceny nájmů bytů, které s časovým odstupem reagují na prudký růst cen nemovitostí na trhu, během srpna v meziměsíčním srovnání vzrostly o dalších 3,5 procenta, v červenci byl meziměsíční růst 3,2 procenta.

Celý článek zde.

Autor: 
Naše peníze
Zdroj: 
FB NP, (vítr)