Radek Springer: Zdravotnictví a modernizace nemocnic jsou naší prioritou

19. 9. 2018

Kybernetická bezpečnost není zdaleka záležitostí jen armády, policie či státních úřadů. S důvěrnými daty pracuje celá řada dalších veřejných zařízení, včetně například nemocnic. Informace o pacientech, jejich zdravotním stavu a další citlivé údaje by se rozhodně neměly dostat do nepovolených rukou. To nyní akcentuje také vedení Jihočeského kraje, který založil a vlastní síť (holding) jihočeských nemocnic.

Na nedávném jednání krajského zstupitelstva jsme se například zabývali také kybernetickou bezpečností Nemocnice Tábor. Pro realizaci projektu nazvaného „Soubor bezpečnostních opatření proti nežádoucím aktivitám v síťovém prostředí Nemocnice Tábor“ jsme jako zastupitelé za KSČM samozřejmě zvedli ruce. A nebude to zrovna levná záležitost. Celkové výdaje přijdou na více než třináct milionů korun. Kraj ze svého rozpočtu ale zaplatí jen 15%, zbytek půjde z dotací 10. výzvy IROP.

Primárním cílem projektu je modernizace zabezpečení kybernetické bezpečnosti Nemocnice Tábor, a to na úrovni fyzické, logistické a organizační kontroly provozu v síťovém prostředí nemocnice. Projektový záměr řeší zvýšení kybernetické bezpečnosti informačních a komunikačních systémů včetně jejich infrastruktury. Ale nejen to. Zároveň půjde o zefektivnění práce veřejných institucí a zvyšování efektivity a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím rozvoje využití a kvality nově pořízených systémů.

Z krajského rozpočtu každoročně plynou do jihočeských nemocnic desítky milionů korun na modernizaci jejich stavební části i přístrojového vybavení. Zdravotnictví je i jednou z priorit KSČM, a to nejen v nastávajících komunálních volbách. Jsem proto rád, že tentokrát se podařilo i naším přičiněním schválit peníze na další modernizaci vybavení nemocnice ve městě, kde žiji – Táboře.

Autor: 
Radek Springer, krajský zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)