Ladislav Šedivý: Centrum pro seniory zatím s dvojnásobně přemrštěnou cenou

20. 9. 2018

Nemůžu si pomoci, ale když člověk slyší a čte v médiích neustále něco o tunelování, napadají ho různé myšlenky. Jedna z nich se vynořila náhle po nedávném jednání táborské rady města, kde se hojně diskutovalo o výstavbě již několik let avizovaného Centra pro seniory v technickém areálu před nemocnicí.

Dobrá zpráva je ta, že by se snad v příštím roce mohlo začít stavět. Ta špatná je cena, která je výsledkem práce projektantů. Z původně plánovaných 171 milionů se vyšvihla na 245 milionů, a to je nárůst podle mého neakceptovatelný.

Centrum by mělo poskytnout 25 pokojů pro jednotlivce nebo páry a dalších 45 lůžek pro osoby trpící stařeckou demencí. Radní se údajně vzrušeně zabývali skutečností, že na jedno lůžko vychází cena stavby přes tři miliony korun.

Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, která sídlí v Táboře, pro tisk posléze uvedl: “Částka je vysoká. Zjišťoval jsem aktuální informace ze dvou zdrojů. Volal jsem třem největším soukromým poskytovatelům, kteří v posledních dvou až třech letech postavili alespoň jeden domov. Všichni potvrdili, že maximální částka je milion a půl na jedno lůžko. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc investiční program, kde podporuje rekonstrukci nebo výstavbu domovů pro seniory. Ještě předloni zde byla podmínka, že kdo přesáhne tuto hodnotu, bude jeho žádost vyřazena. Od loňska se hradí maximálně milion a půl na dotaci...“

Perličkou na margo věci je skutečnost, že tento týden byl v Dačicích otevřen srovnatelný Domov pro seniory. Třicet tři jednolůžkových a 20 dvoulůžkových pokojů pro 73 klientů přišlo kraj na 110 milionů korun. Tedy ještě méně, než byl původní táborský projekt za 171 milionů. Neuvěřitelné!!!

Ve volebním programu táborské KSČM pro komunální volby máme zcela jasně vyjádřeno NE nevýhodným investicím, prodejům a koupím městského majetku. Pokud by Tábor investoval do Centra pro seniory dvojnásobek sumy obvyklé pro výstavbu podobných zařízení v přepočtu na jedno lůžko, jde evidentně o nevýhodnou investici a od ministerstva by nedostal dotaci na zyblých více než 40 milionů. To nejméně. Kolidovalo by to také se zákonem O obcích, který stanovuje být dobrým hospodářem se svěřeným majetkem. A v neposlední řadě by se touto přemrštěnou investicí mohly zabývat také orgány činné v trestním řízení.

Pokud táborské KSČM dají v říjnu voliči důvěru, mohu slíbit, že naši zastupitelé udělají vše pro to, aby projekt Centra byl znovu přehodnocen a jeho výsledná cena odpovídala běžným standardům v této oblasti.

 

 

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)