Ladislav Šedivý: O nás bez nás. Vím, nedá se srovnávat, ale...

24. 9. 2018

Pro nás potupná mnichovská dohoda mezi Německem, Itálií, Francií a Velkou Británií o postoupení pohraničních území Československa Německu byla podepsána 29. září 1938 v Mnichově. Kulaté výročí tady máme za pár dní. Mnichovská dohoda byla završením činnosti Sudetoněmecké strany Konráda Henleina a vyvrcholením snah Adolfa Hitlera rozbít demokratické Československo, což bylo jedním z jeho postupných cílů k ovládnutí Evropy. Pro lid Československa to byl počátek osmiletého útisku a tyranie za strany německých okupantů, který nám přinesl podle pramenů 365 000 obětí, což bylo přes 3,5% tehdejší populace ČR.

Nedá se souhlasit, připadá to mnohdy jako absurdní krizový scénář, tohoto srovnání se chápou většinou populisté, ale není šprochu.... Současné postupy Evropské unie a zejména Evropské komise v mnoha případech nejsou nepodobné diktátu ve stylu „o nás bez nás“. Z mnoha případů snad stačí uvést jen nátlak a sankce vůči Polsku či Maďarsku a třeba francouzský prezident Macron se v minulých dnech ve stejném duchu vyjádřil v případě našich postojů k migraci i na margo České republiky. Vím, nedá se srovnávat nesrovnatelné, ale...
Abych byl geopoliticky konkrétnější. Jak s tím „o nás bez nás“ souvisí komunální politika? Hodně. Od roku 1989 jsme byli jako KSČM ve všech volebních obdobích v táborském zastupitelstvu v opozici. Tu úspěšnější tu méně úspěšní. Přesto byl vždy problémem „hlasovací kombajn“ koalice, který bez milosti válcoval naše návrhy, byť byly sebelepší, výhodnější, či prospěšnější pro město a jeho obyvatele. Diktát dohovorů koaličních stran a hnutí ve stylu „něco za něco“ odsoudil v mnoha případech náš rozumný návrh do zapomnění, protože pro některé zastupitele byl máváním rudou vlajkou před očima.
Bez ohledu na volební výsledky v nastávajících komunálkách bych byl rád, kdyby v budoucí reprezentaci města vždy zvítězil rozum nad partikulárními zájmy jednotlivců, skupin či koaličních uskupení. Vždyť jde o lepší budoucnost našeho města. Ještě k výše zmíněným řádkům: Mnichov sice nenapravíme, ale nebýt druhořadými a poslušnými členy EU, nepodléhat hlasovacímu kombajnu Bruselu, to je úkol české politické reprezentace!
Ladislav Šedivý, zastupitel Tábora za KSČM

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
vlastní, (vítr)