Radek Springer: Lék na zvýšení hypoték? Startovací byty pro mladé

2. 10. 2018

Od 1. října začala platit nová doporučení České národní banky, která výrazně omezí dostupnost hypoték. A to zejména pro mladé rodiny a lidi žijící samostatně. Podle odborníků na bydlení zpřísnění doporučení ČNB pro poskytování hypoték může postihnout čtvrtinu až třetinu nových žadatelů o hypotéku.

Jedná se zejména o mladé rodiny, které budou mít takřka nulovou šanci na získání financování vlastního prvního bydlení. S tímto trendem samozřejmě vzroste poptávka po bydlení nájemním. A to je především otázkou státu, měst, do určité míry i developerů.

Jak jsme na tom v Táboře? Za posledních pětadvacet let nikterak růžově. Startovací byty pro mladé se zkrátka nestavějí. A to ani péčí soukromých investorů, u kterých je snaha získat co nejvíce a co nejrychleji vynaložených prostředků ihned pochopitelná. Ale ani péčí města. Výjimkou by sice mohly být přestavěné školky například na Náchodském sídlišti či jiná zařízení, ale nájmy zde rozhodně startovací nejsou.

V této souvislosti zastupitelé za KSČM nejednou protestovali proti bourání bývalých kasáren Jana Žižky, které z velké většiny získalo město zdarma. Budovy byly po stavební stránce naprosto v pořádku a rekonstrukce alespoň některých z nich na startovací byty by určitě nebyla příliš finančně náročná. Například za použití dotací či půjček. Místo megalomenských vizí o „bydlení pro třetí tisíciletí“ zde máme nyní výběh pro psy a vybydlené ruiny.

S tím samozřejmě souvisí i vylidňování Tábora. Podle statistik obyvatelé našeho města každoročně ubývají. Proč asi? Jednak není v Táboře dostatek pracovních příležitostí i díky neobsazené průmyslové zóně Vožická, a s tím souvisí i skutečnost že výstavba bytových domů téměř ustala.

Z těchto důvodů je jednou z priorit táborské i krajské KSČM právě výstavba malometrážních startovacích bytů městem. Pokud možno i s regulovaným nájemným, protože nájmy zhledem k poptávce rostou a pro mnoho mladých rodin je jejich výše nepřijatelná. 

Autor: 
Radek Springer. zastupitel Jč. kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)