Radek Springer: Je pravda..., že táborští senioři budou mít zlaté vany?

4. 10. 2018

Je pravda, že Tábor další kapacity Centra pro seniory potřebuje. Je pravda, že například G-centrum eviduje okolo 1 000 žádostí o umístění. Je pravda, že populace stárne a míst bude stále více třeba. Je pravda, že stavět před nemocnicí by se mohlo již příští rok...

Je ale také pravda, že rozpočet města nemůžeme pod sociálními hesly doslova tunelovat. Cena za rozšíření kapacity sociálních zařízení města totiž neuvěřitelně nabobtnala. Z původních projektovaných 171 milionů má příjít Centrum na 245 milionů, což je nejen neuvěřitelné, ale také politováníhodné. Při avizovaných 25 pokojích pro jednotlivce nebo páry a dalších 45 lůžek pro osoby trpící stařeckou demencí vychází jedno lůžko na neskutečných více než tři miliony na lůžko. To je více než dvojnásobek toho, zač v okolních městech podobná zařízení stavějí. Obvyklá cena je do 1,5 milionu na lůžko. Budou snad v Táboře pro seniory zlaté vany, pokoje s luxusním nábytkem, či bazén s mořskou vodou a vlnobitím?

Jak chce táborská radniční koalice obhájit takové plýtvání prostředky daňových poplatníků? Podívejme se k sousedům. Aktuálně byl koncem září v Dačicích otevřen Domov pro seniory s kapacitou třicet tři jednolůžkových a 20 dvoulůžkových pokojů pro 73 klientů. Tedy naprosto srovnatelné kapacitní parametry. Jenomže kraj jako investora přišel na 110 milionů, což je o 65 milionů méně, než původní táborský projekt.

Při projednávání tohoto excesu s táborskými zastupiteli za KSČM jsme se shodli, že naši zastupitelé města udělají vše pro to, aby projekt Centra byl znovu přehodnocen a jeho výsledná cena odpovídala běžným standardům v této oblasti. Vedení města sice slíbilo přehodnocení nadhodnoceného projektu, ale přesto budeme vývoj situace v této věci pečlivě sledovat. Naší prioritou jsou sice investice do sociální oblasti, ale čeho je moc, toho je příliš.

Autor: 
Radek Springer, táborský zastupitel Jč. kraje za KSČM
Zdroj: 
vlastní (vítr)