Ustojí předseda Filip neúspěch své strany?

9. 10. 2018

 

Když se povedlo předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi dohodnout s ANO a ČSSD tichou podporu v rámci povolební koalice, vypadalo to, že tím umlčel kritické hlasy uvnitř strany. V podstatě tím po roce 1989 dostal KSČM poprvé do pozice strany, která bude mít důležité slovo při rozhodování o podstatných záležitostech.



Jenže po bídných výsledcích v právě skončených komunálních volbách se znovu ozvaly z KSČM kritické hlasy. Především od největšího Filipova oponenta Josefa Skály, který proti němu letos v dubnu kandidoval na předsedu strany. "Předpokládám, že po takovém debaklu, čtvrtém v pořadí, je naprosto nezbytné, aby se Ústřední výbor sešel nikoli až v prosinci, ale v nejbližších dnech, určitě v říjnu. A tam je třeba posoudit, co se stalo, jak se to stalo, kdo za to může a co z toho plyne,“ řekl Skála



Vojtěch Filip na tato slova okamžitě reagoval na svém twitteru: „Znovu důrazně připomínám, že vedení strany zvolené demokraticky v dubnu na sjezdu nebude reagovat na rozvracečské návrhy Josefa Skály." Zároveň připomněl, že Skála dostal možnost kandidovat v Praze do Senátu, ten to ale odmítl. „Asi se bojí voličů, kritizovat nestačí, je třeba program,“ dodal Filip.



Předsedy se zastal poslanec Jiří Dolejš. „Skála neměl odvahu ani v Praze kandidovat a teď kritizuje,” uvedl na Twitteru. Navíc si rýpl do Skály slovy, že může jít plakat do mauzolea, čímž připomenul, že Skála patří mezi tzv. "stalinistické křídlo" strany.



Komunisté se poprvé od roku 1990 nedostali např. do pražského zastupitelstva. Co se týká senátních voleb, do druhého kola postoupil jediný komunistický kandidát.

Autor: 
Domácí noviny
Zdroj: 
FCB DN (vítr)