Ladislav Šedivý: Ne indiferentní levicová strana, ale strana skutečně komunistická

16. 10. 2018

Tak jsem po komunálních volbách čekal, kdy se snese lavina výčitek vedení KSČM na hlavy krajů a okresů za nepříliš úspěšný výsledek. Tak, jak tomu bylo v některých volbách minulých. Ztratili jsme totiž více než třetinu zastupitelů a obce postavily o tři stovky kandidátek méně. Leč, výčitky směrem dolů se nedostavily. Dá se kvitovat s povděkem, že vedení ÚV KSČM zřejmě dospělo k „dole“ obecně diskutovanému závěru, že úspěšnost v regionech se odráží zejména v úspěšnosti strany na celostátním politickém poli.

Stárnutí a ubývání členské základy, nedostatečný příliv mladé krve, rozpory ve vedení, neustávající militantní antikomunismus a výpady na mediální scéně, to jsou všechno faktory, které bezpochyby výsledky voleb, ať už komunálních či parlamentních, ovlivňují. A také vytvářejí zkreslený obraz strany ve společnosti.

Značný vliv má ovšem příklon části našich tradičních voličů k ANO, které považují, nevím proč, toto hnutí za levicové. V Táboře to například registrujeme na Pražském a dalších sídlištích. Důvodem bude zřejmě to že Andrej Babiš doslova vykradl některé naše programové cíle a prezentuje je úspěšněji, než my. Slibem ovšem neurazíš,

Podle mých poznatků se u některých našich tradičních voličů také negativně projevila podpora KSČM vládě, zejména lídra hnutí Andreje Babiše. „Ztratili jsme váhu, jsme pricmrdávači velkokapitalisty bez tahu na branku,“ zaznamenal jsem po volbách výrok jednoho z členů naší strany. Jak z toho? Teď je třeba se znovu zásadně podívat na náš vztah k vládě a v něčem určitě v uplatňování našeho programu velmi přitvrdit. Zkrátka nebýt jen jakási indiferentní levicová strana, ale strana skutečně komunistická.

Jen tak se mohou naplnit slova Vojtěcha Filipa k hodnocení voleb. Výsledek komunálních a senátních voleb je podle něj obrazem současné situace ve společnosti a také toho, že strana postavila asi o 300 kandidátek méně než před čtyřmi lety. V celostátních volbách včetně evropských čeká lepší výsledek.

Rád bych tomu věřil, ale výsledky komunálek jsou poměrně velkým mementem. Osobně bych jako základ úspěchu uvítal, kdyby na vrcholné politické scéně bylo méně vnitrostranických sporů a více jednotného tahu na branku. Jen tak si nebudeme muset mýt hlavu po celostátních a evropských volbách.

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor
Zdroj: 
vlastní (vítr)