Platforma Restart poškozuje KSČM

22. 10. 2018

Mimořádný sjezd KSČM se letos konat nebude. Členové Ústředního výboru KSČM o tom v sobotu odmítli jednat. Zároveň vyslovili odmítnutí tzv. Platformy Restart, za níž stojí mj. bývalý místopředseda Josef Skála.

Mimořádné zasedání ÚV KSČM v Praze hodnotilo výsledky nedávných voleb do obecních zastupitelstev, Zastupitelstva hlavního města Prahy a třetiny Senátu. Ty skončily neúspěchem levice, přičemž KSČM přišla jak o své zástupce na pražské radnici, tak v horní komoře Parlamentu ČR.

Členové pléna vzali po zapracování připomínek na vědomí předběžné politické hodnocení těchto voleb, jak byly předloženy vedením strany. To ve finálním usnesení dostalo od členů ÚV uloženo využít závěrů při přípravě obou konferencí KSČM, které jsou na programu příští rok, a XI. sjezdu strany, jenž připadá na rok 2020.

Ústřední výbor dále většinově vyslovil zásadní nesouhlas s činností tzv. Platformy Restart, která podle něj »postupuje v přímém rozporu se stanovami KSČM, a tím stranu poškozuje«. Její naplánovaná demonstrace před budovou ÚV v ulici Politických vězňů, která měla být údajnou výzvou k odstoupení předsedy Filipa, se nakonec vůbec neuskutečnila.

Plénum v této souvislosti uložilo, aby vnitrostranická diskuse v KSČM využívala podle Stanov strany jen stranické orgány a organizace.

Volby neskončily

»Výsledky voleb nejsou dobré, ale neznamená to, že jsme vyklidili pole,« uvedl na tiskové konferenci po zasedání ústředního výboru jeho předseda Vojtěch Filip. »Členové ÚV odmítli poraženecké nálady. A jak uvedl například místopředseda Václav Ort nebo Petr Žáček z Plzeňského kraje, volby neskončily. Probíhá vyjednávání o koalicích ve městech, kde jde o starosty, místostarosty a členy rad. Navíc KSČM má sice mnohem menší výsledek než v minulosti, ale desetkrát větší než jiné strany, které se těší mediální přízni a jsou oslavovány, jako že uspěly. Ať už jsou to Piráti, nebo třeba TOP 09, která v komunálních volbách úplně propadla,« uvedl Filip.

Podle něj celý ÚV přijal svůj díl odpovědnosti v jednotlivých patrech stranické výstavby, od centra přes jednotlivé organizace, a vyvodil závěry, které vycházejí z rozhodnutí letošního X. sjezdu v Nymburce. »Musíme pracovat na organizační struktuře strany, aby byla flexibilnější a odpovídala lépe prezentaci navenek,« řekl předseda ÚV KSČM.

Podle něj jde nejen o to, připravit materiály pro »zásadní volby« v roce 2020 (krajské a senátní) a o rok později (parlamentní), ale také o novinku, kterou KSČM doplní do svého legislativního plánu. »Je potřeba připravit návrh zákona, který by změnil systém voleb do Senátu. Ten dvoukolový občanům nevyhovuje. Nemluvím o tom, jak vyhovuje KSČM, protože my jsme vždy respektovali ústavní systém, ale ukazuje se, že nezájem o volbu ve 2. kole zpochybňuje míru mandátu zvoleného senátora. Jsme pro jiný systém, ať už čistý jednokolový, nebo kombinovaný, o kterém se mluví jako o australském. Nastal čas na to, abychom iniciovali změny v ústavě a volebních zákonech,« připojil.

Střízlivá debata

Debata na mimořádném zasedání ústředního výboru byla dle Filipa střízlivější, než očekávali mnozí, dychtící po senzaci. »Byl jsem rád za věcnou a širokou diskusi, která by měla vést k tomu, abychom měli perspektivu jednotného postupu naší strany,« řekl předseda ÚV KSČM a dodal, že případné svolání mimořádného sjezdu se nedá provést bez členské základny. K tomu se ostatně členové ÚV připojili drtivou většinou – jen jedenáct z nich mělo opačný názor. »To je totální minorita. Obejití členské základny naprostá většina členů ústředního výboru odmítá,« zakončil své hodnocení sobotního zasedání Filip.

Zmínil i krátkodobé cíle strany, mezi nimiž jsou na prvním místě volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční koncem května příštího roku.

Nesouhlasí s tím, že by KSČM u voličů poškodila podpora Babišovy vlády. »Většina lidí chce, aby byly prosazeny naše programové body, které jsou ve prospěch občanů. Za to ta podpora stojí. Pořád jsem slýchával, že jsme 28 let v opozici, tak proč by nás občané měli volit, když nic neprosadíme. A teď je to najednou jinak. Osobně jsem tedy mezi lidmi žádnou výtku tímto směrem nezaznamenal, spíše přicházejí od těch, kteří mi to vyčítají účelově,« naznačil Filip.

Podle něj jsou stále, i v době konjunktury, ti, kterým se dobře nežije. »Devět set tisíc lidí nevidí na hypotéky, milion jich řeší exekuce. A pokud si myslíme, že jsou všichni spokojení, je to omyl,« uvedl Filip, který prý nevidí problém v názorové pluralitě uvnitř strany. »Jsme strana s největší členskou základnou, takže něco takového jako absolutní jednota ani není možné,« dodal.

(pk)
ihalo.cz