KOMENTÁŘ: „Na Hrad nejdu!“ aneb Když politik zapomene, o čem je politika…

29. 10. 2018

Bývaly doby, kdy jsme před osmadvacátým říjnem nejvíce slýchali o lidech, kteří si do Vladislavského sálu Pražského hradu přijdou převzít ocenění. Poslední dobou je to ale trochu jinak. Poslední dobou se naopak nejvíce řeší ti, kteří na Hrad nepřijdou vůbec. Z nechození na „prezidentské“ akce se totiž stalo gesto, které patří tak nějak k dobrému tónu. Gesto vrcholného nesouhlasu s prezidentem a jeho politikou. Gesto hojně využívané politiky současných opozičních stran, kteří se doslova trumfují v tom, kdo razantněji odmítne hradní pozvání.

Gesta určitě mají svůj hluboký smysl a každý na ně má právo. Každý, krom politiků. Ti totiž nemají dělat gesta! Mají dělat právě tu politiku. To znamená: bojovat s protivníkem politickými prostředky.

Politici jsou aktivními činiteli politiky a mají politickou moc. Nejsou v roli občanů, kteří mohou dát najevo nesouhlas s prezidentem nanejvýš tím, že jdou jednou za čas na demonstraci nebo že vyvěsí červené trenýrky z okna. Politici mohou aktivně konat. Přesněji řečeno, měli by!

Celý článek zde.

Autor: 
PrimaiPrima
Zdroj: 
FB Prima iPrima